kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
DİLEK HANİF
Dilek Hanif'in Tarzı

Meme kanseriyle savaşımız devam ediyor

Geçen haftalarda New York'taydım. Ağırlıklı olarak işle ilgili araştırmalar, görüşmelerle geçen seyahatimde; dikkatimi çeken bir konu oldu: New York'ta taksilerden bilboardlara, gazete-dergi ilanlarına kadar her yerde, göğüs kanseri ile ilgili yoğun uyarılar ve kampanyalar artmıştı. Daha önceleri de bu konuda yoğun çalışmalar yapmışlardı. Ama bu sefer gerçekten daha belirgin, görsel olarak insanların daha çok dikkatini çeken bir durumla karşı karşıyaydım.

EN BÜYÜK TEHDİT
Hepimizin bildiği gibi sağlık her şeyin başıdır. Ama sağlığımız konusunda ne kadar dikkatli olduğumuz, ne kadar gerektiği gibi yaşadığımız, sağlığımızı ne kadar önemsediğimiz şüphe götürür. Birçok hastalık, hayatımız boyunca dikkat edeceğimiz ufak şeylerle ya da düzenli yaptırabileceğimiz kontrollerle önlenebiliyor ve hayatlar kurtuluyor. Kadınların en büyük tehdidi olan göğüs kanseri de bu hastalıklardan biri. Bu hastalığa yakalanma riskiniz varsa bile, düzenli yapılacak taramalarla, gerekli müdahale ve tedavilerle; dönüşü olmayan yola girmeden kurtulabilirsiniz. Kadınlarla ilgili birçok farklı sektör bu konuda kampanyalar yürüttü. Özellikle de moda dünyası, bu konuda şimdiye kadar birçok çalışmaya imza attı. Ralph Lauren gibi birçok tasarımcı bu konu ile ilgili fonlar yarattı, katkıda bulunmak adına çalışmalar düzenledi. Amaç; erken teşhisle hayatların kurtarılabildiği bu hastalıkla ilgili daha çok insana ulaşmak, daha çok insanı bilinçlendirmek... New York'tan İstanbul'a döndüğümde ise, tam da bu konuyla ilgili 2005 yılından beri devam eden ve benim de o zamandan beri gönüllü elçilerinden biri olduğum 'Avon'la Sağlığa Yolculuk Projesi'nin çekimi olduğu haberini aldım.

ÜCRETSİZ MAMOGRAFİ
Pek çoğunuzun da bildiği gibi; projenin ilk aktivitelerinden biri, bilet gelirlerini 'Meme Kanseri Fonu'na aktardığımız 2005 Yaz Couture defilemdi. O günden beri bu proje gelişerek devam ediyor. Bugüne kadar 13 ilde, 4 binin üzerinde kadına ücretsiz mamografi taraması yapıldı. Pek çok ilde uzman doktorların katılımıyla bilinçlendirme söyleşileri düzenlendi. Bu yıl ise, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ile ortak bir çalışma başladı ve 0800 314 99 99 numaralı ücretsiz 'Meme kanseri bilgilendirme hattı' hizmete açıldı. Hattı arayanlar, meme kanseri ile ilgili gerekli dokümanlara rahatlıkla ulaşabiliyor, meme kanseri ile ilgili tüm sorularına yanıt alabiliyor.

MESAJLA DESTEK VERİN
Yine Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ile birlikte yürütülen ve bu yıl içinde tamamlanması planlanan diğer bir çalışma ise; meme kanseri yararına düzenlenecek SMS kampanyası... Elde edilecek gelirle, imkanı olmayan birçok kadının tetkiklerinin yapılması hedefleniyor. Proje kapsamındaki ücretsiz mamografi taramaları, 2007 yılı sonuna kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Diyarbakır, Kayseri ve Konya'da gerçekleştiriliyor. Bu illerdeki 40 yaş ve üzeri kadınlar; 0216 454 10 20 numaralı telefonu arayıp, kayıt yaptırarak kontenjan dahilinde, ücretsiz taramalardan yararlanabiliyor. Yine bu proje kapsamında iki yıldır Beşiktaş-Ortaköy arasında düzenlenen 'Meme Kanseri İle Mücadele Yürüyüşü'nün bu yılki tarihi şimdilik tam olarak kesinleşmedi. Ama hem önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilmesi planlanan bu yürüyüşü, hem de SMS kampanyası ile ilgili bilgileri yine bu köşeden size aktaracağım.