kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merrill 2.3 milyar dolar zarar etti, borsalar ralliye ara verdi

İstanbul Borsası önceki gün yüzde 3.3'lük keskin yükselişin ardından dün yurtdışı piyasalara bağlı olarak değer kaybetti. Borsa dün yüzde 0.2 gerileyerek, 55 bin 638 puandan kapandı. Dolar 1.21 YTL'den işlem görürken, 5 Ağustos 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise yüzde 16.08'e geriledi.

MERRİLL'İN NOTU DÜŞTÜ
ABD kaynaklı mortgage dalgasının finans kuruluşları üzerindeki etkisi artıyor. Merrill Lynch'in üçüncü çeyrekte 2.3 milyar dolar zarar açıklaması ve 2007 yılının üçüncü çeyreğinde mortgage krizine bağlı olarak aktiflerinin değerini 8.4 milyar dolar düşürdüğünü açıklamasıyla, uluslararası piyasalar bozuldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Merrill Lynch'in 93 yıllık tarihinde rekor zarar açıklaması üzerine kredi notunu bir kademe düşürdüğünü açıkladı. Bu gelişmeden sonra Merill Lynch hisseleri yüzde 6.1 geriledi, Avrupa borsaları da kayıplarını artırdı. Londra Borsası yüzde 0.48, Frankfurt Borsası yüzde 0.18 ve Paris Borsası ise yüzde 0.53 düştü. ABD borsaları da Merrill Lynch'in rekor zararı ile güne ekside başladı. Dow Jones Endeksi açılışta yüzde 0.90 değer kaybetti.

KONUTTA REKOR DÜŞÜŞ
ABD borsalarının düşmesinde eylül ayında konut satışlarının yüzde 8 düşmesi de etkili oldu. ABD'de mevcut konut satışlarının düşmesi mortgage dalgalanmasının devam ettiğine yönelik endişeleri artırdı. ABD'de apartman dairesi satışları da 1998 Ocak ayından bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Bu arada dünyanın en büyük perakende zinciri Wall-Mart'ın önümüzdeki üç yıl boyunca satışlarda düşüş beklediği ve yeni mağaza yatırımlarını kısıtlayacağı ile ilgili açıklamalar da Amerikan borsalarının değer kaybetmesinde önemli rol oynadı.

PETROL YÜKSELİŞE GEÇTİ
Gelişmekte olan ülke borsaları da Avrupa ve ABD borsalarındaki düşüşe paralel değer kaybetti. Brezilya'nın Bovespa Endeksi yüzde 1.31, Meksika'nın MXSE Endeksi yüzde 1.38, Güney Afrika'nın All Share Endeksi yüzde 1.34 ve Rus Interfax Endeksi de yüzde 0.21 değer kaybetti. ABD ham petrol fiyatları dün dört günlük düşüşün ardından 1.58 dolar yükselerek 86.60 dolara tırmandı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde ABD hükümetinin ham petrol stoklarının 5.3 milyon varil düştüğüne yönelik rapor etkili oldu. Rapor öncesi ABD ham petrol fiyatları 85.05 dolardan işlem görüyordu.