kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"ABD PKK'ya hava harekatına hazırlanıyor" iddiası

Yeni Haber
ABD'de yayınlanan Chicago Tribune gazetesi, George Bush yönetiminin Türkiye'nin Irak'a girmesini engellemek için PKK'ya karşı bir hava harekatı planı üzerinde durduğunu yazdı.

Gazete, Bush ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Pazartesi gerçekleşen telefon görüşmesine de şahit olan bir resmi yetkiliye dayandırdığı haberinde, Bush'un, Irak'tan gelen terörist saldırılara karşı diplomatik girişimlerin ötesinde bir hareket sözü verdiği de kaydedildi.
Gazeteye konuşan üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, "Bu konuda artık görüşmeler konuşmalar yapmak kesinlikle yeterli değil. Bir şeyler yapılması gerekiyor." dedi. PKK hedeflerine karşı kara harekâtının son seçenek olacağını kaydeden yetkili, "cruise" füzelerinin de kullanılacağı bir hava harekatı üzerinde durulduğunu kaydetti.

Aynı yetkili, füze saldırısının yanı sıra, Irak Hava Sahası ABD kontrolünde olduğu için savaş uçaklarıyla yapılacak saldırının tercih edilmesinin daha kolay olacağını vurguladı. Yetkili, bölgesel Kürt yönetiminin ikna edilerek, peşmergelerin PKK kamplarının bulunduğu dağlık alan etrafında bir kordon oluşturmasının sağlanması üzerinde de durulduğunu söyledi.

Geçmişte ABD'nin PKK'ya karşı doğrudan askeri güç kullanmasına sürekli direnildiğini aktaran yetkili, "Ancak gelinen aşamada, Türkiye'nin bölgeye girmesiyle oluşacak karışıklıktansa, kendimizin harekete geçmesi daha az riskli." dedi. Gazete, PKK'nın 200 kişiyle sınırı geçerek yaptığı saldırının sofistike olduğunu ve kapsamının, sadece Türk tarafını değil, ABD ve Iraklı müttefiklerini de şaşırttığı belirtti.