kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya "sınır ötesi"ni konuşuyor

Yeni Haber
Dünyanın önde gelen gazetelerinin başyazılarında Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonunu irdeliyor. Başyazılarında Türkiye'nin operasyon yapmasına "felakete yol açacağı" savı ile karşı çıkılırken Bush yönetiminin harekete geçmesi ve Kürt liderlerine baskı yapması önemi vurgulanıyor.

NYT: "ABD HIZLI HAREKETE GEÇMESE BÖLGESEL SAVAŞ OLUR"

"Uçuruma daha yakın bile" başlıklı başyazısında New York Times, Türkiye'nin öfkesinin anlaşılır olduğunu belirtirken Bush Yönetiminin Kürt liderleri üzerinde baskı yapmasını istedi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye "bir kedi bile teslim etmeyiz" sözlerini eleştiren gazete, "Sayın Talabani ve diğer Iraklı Kürtleri, göreli barış ve refahı olan topraklarının bölgesel bir savaş halinde ayakta kalamayacağını anlamalı" uyarısını yaptı.

New York Times "Irak'ta çok soru varken herhalde Bush Yönetimi, bu soruyu görmezlikten gelebileceğini sandı. Gelemez. Eğer hızlı bir biçimde harekete geçmezse, Irak'ın felaket iç savaşı daha kötü bir felakete dönüşebilir: bir bölgesel savaş" görüşünü dile getirdi.

WP: "BUSH YÖNETİMİ KÜRT LİDERLERİNE BASKI YAPMALI"

Washington Post "Türkiye'nin akıllıca tereddütleri" başlığını kullandığı başyazısında "Kuzey Irak işgalinin sadece Kürt aşırı unsurlarının yararına olacağı" görüşünü dile getirdi. "Başbakan Erdoğan ve askerlerin sınır ötesi operasyonunun PKK'nın oyununa gelmek olacağının çok farkında oldukları"nı öne süren gazete, PKK üslerinin tamamen yok edilmesi şansının "küçük" olduğunu da savundu.

"Türkiye'nin asıl istediği, ABD ve Irak'a PKK'ya karşı harekete geçmeleri için baskı yapmaktır" diyen gazete, diplomatların da, PKK'nın durdurulmasından asıl sorumlu olanların Kürt bölgesel hükümeti ve ABD kuvvetleri olduğunu söylediklerine dikkat çekti.

ABD'li gazete, bazı ABD yetkililerinin Bush Yönetiminin Iraklı Kürtler üzerinde yeterli baskı yapmadığını kabul ettiklerini de belirten gazete, "Gerçek budur ki PKK tehdidinin askeri yollardan hızlı bir biçimde ortadan kaldırılamaz" değerlendirmesini yaptı.

FT:"OPERASYON ÇOK BERBAT BİR FİKİR"

İngiliz Financial Times gazetesi, "Erdoğan, imkansız seçim ile yüz yüze" başlıklı başyazısında bir sınır ötesi operasyonun "siyasi" olarak durdurulamayacak gibi görünmeye başladığı yorumunu yaptı.

PKK'nın Güneydoğu'daki ayaklanmayı canlandırma girişiminin Ermeni tasarısı nedeniyle Ankara'nın ile Washington arasındaki ilişkilerin "kopma noktası"na geldiği bir döneme rastlandığına dikkat çekti.

Türkiye'nin misilleme uyarısına ve Türkiye'nin AB'nin tutumuna ilişkin olumsuz algılanmasına da işaret eden gazete, "işgal çok berbat bir fikir" ifadesini kullandı.

Gazete, Başbakan Erdoğan için de "Diplomasiyi daha gerçekçi bir silah olarak görmekte haklı ancak bir işgalin önlenmesi için müttefikleri, onun için reel bir sonuç elde etmeli. Iraklı Kürtler de kendi çıkarları için bir kült gibi olan PKK'yı durdurmalıdır" diye yazdı.

LA TİMES: "KÜRT SORUNU BİZİM SORUNUMUZ"

"Kürt sorunu bizim sorunumuz" başlıklı yorumunda Los Angeles Times "Kürt sorunu, bir Türk sorunu, Suriye'nin sorunu, Iran'ın sorunu ve Irak'ın sorunu idi. ABD'nin Irak'ın işgali bunu bir Amerikan sorunu haline getirdi. Ve son dönemde çok canı sıkan bir sorun" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin meşru bir şikayeti olduğunu da vurgulayan gazete, ABD'nin Kürt liderleri üzerinde baskı yapması gereğine dikkat çekerek "Pasif Kürt liderleri, ABD ve Türkiye'nin ortak bir NATO operasyonu planladıklarını öğrenirlerse harekete geçmeye daha istekli olmaz mıdır?" sorusunu da sordu.

TELEGRAPH: "HİÇ BİR EGEMEN DEVLET SALDIRILARI TÖLERE EDEMEZ"

İngiliz The Telegraph ise, sınır ötesi operasyonu olasılığının Pazar günü saldırısında sonra önemli ölçüde arttığını belirterek saldırı nedeniyle Türkiye'ye sempati gösterileceğini kaydetti.

Gazete "Hiçbir egemen devlet, vatandaşlara yönelik sürekli ve provoke edilmeyen saldırılara tölere edemez ancak bir Türk işgalinin olumsuz etkileri, Türkler için daha fazla güvenlik sağlamanın avantajlarından fazla" yorumunu yaptı.

(ANKA)