kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ASALA militanları Lübnan’da eğitim görüyordu. Ara Toranyan ise ASALA ile ilişkileri yüzünden Türkiye’nin tepkisini çekti.

'İşadamının aracını çalıp bomba denemesi yaptık'

Timin Fransa'daki hedeflerinin başında 1982-1983 yıllarında Fransa'daki Ermeni Milli Hareketi'nin sözcüsü olan Ara Toranyan geliyordu. ASALA üyesi olmamasına karşın örgüte siyasi destek veriyor bir başka Ermeni terör örgütü olan Ermeni Adalet Komandoları ile yakın ilişki içinde bulunuyordu. Avrupa ülkelerinde sürekli yer değiştiren timin Toranyan'ın peşini bırakmaya niyeti yoktu. Bu sefer aracına bomba yerleştirilmesi kararlaştırıldı. Toranyan, Simca marka bir araç kullanmaktaydı. Eylem öncesi bu araç üzerinde çalışılması gerekmekteydi. Simca, o günlerde Türkiye'de pek az kişide vardı. Kısa bir süre sonra İstanbul polisine çalıntı bir araç ihbarı yapıldı. Çalınan araç Musevi işadamına ait Simca marka bir otomobildi. Kitapta açıklanmayan bu işadamı kamuoyu tarafından yakından tanınan bir isim. Mete Bey şöyle devam ediyor: "Aracı bir garaja çektik. Günlerce üzerinde çalıştık. Çok kısa süre içinde bombayı yerleştirmemiz gerekiyordu. Bombanın başkalarına zarar vermemesi için patlayıcı miktarını ayarladık. O hale gelmiştik ki bombayı gözü kapalı 10 saniye içinde yerleştirebiliyorduk. Hazır olduğumuza karar verince üç-dört ayrı ülkeyi dolaşarak bir daha Paris'e gittik."

10 SANİYE YETTİ
Ekip Toranyan'ın evinin sokağındadır. Toranyan'ın Simca marka otomobili evinin önünde durmaktadır. Sokakta aralarında sohbet ederek yürüyen iki kişiden biri, tam aracın yanından geçerken elindeki paketi yere düşürür. Eğilip alırken diğeri de yardım etmek ister. Paket alınır ve ikili sohbetlerini sürdürerek uzaklaşırlar. Kimsenin dikkatini çekmeyen bu olay 10 saniye bile sürmemişti. Toranyan, bir süre sonra evinden çıkar, aracına biner ve aracını çalıştırmasıyla müthiş bir patlama ile sarsılır. Toranyan şanslı günündedir. Patlama anında yerinden fırlayan motor bloğu Toranyan'a doğru kaymış, başı ve göğsünü koruyan bir kalkan görevi yaparak, ölmesini engellemişti.