kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ile ilişkiler kötüleşirse yatırımcı güveni zedelenir!

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, olası bir sınır ötesi operasyonun kısa vadede kredi notunu etkilemeyeceğini, piyasalara ve ekonomiye ağır hasar bırakmayacağını belirtti..
Türkiye'nin Kuzey Irak'a yapacağı bir sınır ötesi operasyon kredi notunu etkilemeyecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunun Kuzey Irak'a yapılacak olası bir sınır ötesi operasyondan kısa vadede etkilenmeyeceğini, ancak Türkiye'nin dış dengesizliklerinin, piyasalarını yatırımcı güvenindeki dalgalanmalara açık hale getirdiğini belirtti. S&P'nın açıklamasının satır aralarında operasyonun piyasalara ağır darbe vurmayacağına dikkat çekilse de şu kritik uyarı yapıldı: "Kuzey Irak'a olası bir operasyon, özellikle de ABD-Türkiye ilişkilerinin zaten gergin olduğu bir dönemde yatırımcı güveni krizini tetikleyebilir."

S&P: DALGALANMA KISA VADELİ OLACAKTIR
S&P, ABD ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi halinde olabilecek bir piyasa dalgalanmasının kısa süreceğini ve Türkiye'nin temel ekonomik göstergeleri üzerinde etkisinin asgari düzeyde kalacağını ifade etti.

LEHMAN BROTHERS: KISA VADEDE OPERASYON OLMAZ
NTVMSNBC'nin haberine göre yatırım bankaları ise, Kuzey Irak gerginliğinin piyasaları yüksek oranda etkilemesini beklemiyor. Yatırım bankası Lehman Brothers, Türkiye'nin kısa vadede operasyon yapmasını beklemediğini, belirsizlik sürecinde likit yatırımlara yönelme eğilimlerini koruduklarını ifade etti. Banka, Kuzey Irak gerginliğinin TL'yi zayıflatması durumunda, TL yatırımlarını artıracağını dile getirdi. Lehman Brothers, yapılacak büyük çaplı bir askeri müdahalenin yatırımcı güvenine zarar vereceğini ve bu durumdan zararlı çıkacak tek tarafın AK Parti olacağını öngördü.

JP MORGAN: IRAK İLE ORTAK ÇALIŞMA YAPILMALI
Türkiye'nin önündeki siyasi gerginliklere ilişkin değişik senaryolar çizen JP Morgan ise ABD ile Irak hükümetinin PKK'yı durdurmak için ortak çalışma yürütmesi ve Türkiye'nin bu süreci sınırlı askeri müdahaleyle desteklemesine en büyük olasılığı verdi. Banka, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girip ABD ordusuyla karşı karşıya gelmesine yüzde 25 olasılık verdi. Bankanın raporunda risklerin doğru fiyatlandırıldığı konusunda şüpheleri olduğu da ifade edildi.

FİNANS YATIRIM: BÜYÜK ÇAPLI OPERASYON OLMAZ
Finans Yatırım da, Türkiye'nin geniş çaplı operasyon yapma şansının düşük olduğunu savunan kuruluşlar arasında yer aldı. Buna rağmen, PKK konusunun 2008 yılında da önemli bir risk faktörü olarak kalmaya devam edeceğini savunan Finans Yatırım, müdahalenin küçük ölçekli olması halinde, piyasalardaki dalgalanmanın geçici olacağını ifade etti. Türk piyasalarının son dönemde çok iyi bir performans gösterdiğine dikkat çeken Danske Bank ise, müdahale olasılığının kâr satışı için fırsat olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.