kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Erdoğan, İzmir’in Expo 2015 adaylığı kapsamında dün başlayan sağlık sempozyumu öncesi Çeşme Sheraton Oteli’nde konuklara önceki akşam yemek verdi. Davete, yer seçimine karar verecek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegeleri büyük ilgi gösterdi. BIE Genel Sekreteri Loscertales İzmir için yeşil ışık yaktı.

'İtalya heyecanlandırmıyor Türkiye geleceğin ülkesi'

ESEN EVRAN İZMİR
Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Loscertales, EXPO 2015'e ev sahipliği için İzmir'e yeşil ışık yaktı Dünya Sergisi EXPO'ya ev sahipliğine İzmir'in seçilmesi halinde kente 25 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlanıyor ..
Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicene Gonzalez Loscertales, EXPO 2015 için aday olan İzmir'e yeşil ışık yaktı. Loscertales, "İtalya, yeni keşfedilecek bir ülke değil. Türkiye ile ilgili realist olmak gerekiyor. Türkiye, dünyanın önemli bir kesiminin, barışın, istikrarın korunması için umut bağladığı bir ülke. Stratejik bir konumu var" diye konuştu. 150 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye'den bir şehrin aday olduğu organizasyon için İzmir'in Çeşme ilçesine gelen 70'e yakın BIE delegesini, ilk akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ağırladı. Ankara'dan 6 bakan (Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Kürşad Tüzmen, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay) ile birlikte birkaç saatliğine Çeşme'ye gelen Erdoğan, "İzmir'in seçilmesi için seferber olduk. Abdullah Gül Dışişleri Bakanlığı döneminde bunu sahiplendi. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak da bu işin takipçisi. Kasım ayında Paris'te yapılacak sunuma bizzat katılacak" diyerek BIE delegelerinin karşısında İzmir'in EXPO mücadelesine hükümet olarak destek verdiklerine dikkat çekti.

DESTEK MESAJI VERİLDİ
Programın ikinci günündeki sempozyumda, küçük bir grup gazeteciyle bir araya gelen Loscertales de ilk günkü açılış konuşmasında verdiği desteği sürdürdü. Loscertales, ikinci adayın Milano olduğu EXPO 2015 için, İzmir'in şansını değerlendirirken, daha önce ikisi Milano'da olmak üzere 3 kez EXPO'ya ev sahipliği yapan İtalya için şu değerlendirmeyi yaptı: "Evet İtalya jet sosyete içinde yer alan bir ülke, milli geliri yüksek. Ama İtalya yeni keşfedeceğimiz bir ülke değil. Oysa Türkiye çok hızlı gelişen ülkelerden biri. Çok hızlı modernleşiyor. Türkiye geleceğin ülkesi. Türkiye'nin başbakanının benim ülkemin (İspanya) başbakanı ile birlikte medeniyetler ittifakı için çaba göstermesi çok önemli." Loscertales, toplantıda Türkiye'nin tezkere ile birlikte sınır ötesi harekâta yönelmesi halinde nasıl bir gelişmenin yaşanacağına dair soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin barışçı pozisyonunu değiştiren bir durum olmayacağı ümidini dile getirdi. Bu arada, İzmir'i gezme fırsatı da bulan BIE delegeleri, beğenilerini dile getirdiler. İzmir'in evsahipliği için büyük önem taşıyan ziyarete katılan delegeler, uluslararası organizasyonları başarıyla gerçekleştiren kentin olanaklarını yerinde gördüler. Bu durum, İzmir'in şansının biraz daha arttığı şeklinde yorumlandı.