kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
5 Temmuz’daki ihalenin ardından Kazak ve Rus konsorsiyumu yetkililerinin ortaklık yapısı hakkında net açıklama yapmaması tepki çekmişti.

Petkim'de Kazaklar'a Ermeni diasporası vetosu

Petkim ihalesinde en yüksek teklifi veren Kazak-Rus ortak girişimi 'Ermeni lobileri ile bağlantılı' iddiası nedeniyle devre dışı kaldı. Şirket en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişimi'ne kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Petkim'de Kazaklar'a Ermeni diasporası vetosu
Petkim'in özelleştirmesi ihalesinde, İhale Komisyonu en yüksek teklifi veren Kazak- Rus ortaklığı TransCentralAsia şirketini Ermeni Diasporası bağlantısı nedeniyle devredışı bıraktı. Edinilen bilgilere göre Kazak şirketin çoğunluğuna sahip olan Rus Troika Dialog Bank'ın yüzde 65'ine sahip olan Ermeni asıllı Ruben Vardanyan hakkında araştırma yapan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bu ortaklığın Ermeni Diasporası ile olan ilişkileri nedeniyle satışa izin verilmemesini istedi. Böylece ikinci en yüksek teklifi veren Socar- Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubunun teklifinin Rekabet Kurulu'na sunulma kararı alındı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Petkim'in sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satışı için, 5 Temmuz 2007 tarihinde yapılan açık artırma sonucunda ihalede en yüksek teklifin 2 milyar 50 milyon ABD Doları ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nca verildiği hatırlatıldı. İkinci en yüksek teklifin ise 2 milyar 40 milyon ABD Doları ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu tarafından verildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ''İhale Komisyonu; ikinci en yüksek teklifi veren, Socar-Turcas- Injaz Ortak Girişim Grubu'nun teklifini Rekabet Kurulu onayına sunmak üzere karar almıştır'' denildi.

NAZARBAYEV İLE İLİŞKİSİ
Diğer önemli ortak Eurasia'nın patronu Mukhtar Ablyazov'un Kazakistan Enerji Bakanlığı'ndan hapse sonra yeniden şirket sahipliğine uzanan bir öyküsü vardı. Kazakistan'da Başkan Nursultan Nazarbayev'e en yakın isimlerden biri olan Ablyazov, 1998'de Enerji Bakanı oldu. Ancak 2002 yılında muhalefet cephesine geçip Nazarbayev'e bayrak açınca siyasi kariyeri sona erdi. Görevi kötüye kullanmaktan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003'te Nazarbayev tarafından affedildi ve ülkeyi terk ederek Moskova'ya yerleşti. Sonra eski genel müdürün sır dolu ölümünün ardından Turan Alem Bank'ın başına geldi. Diğer ortak Caspi Neft'in Kazakistanlı işadamı Rifat Rizoyev'in şirketinin yıllık cirosunun sadece 24 milyon dolar olması da dikkat çeken diğer unsurdu.