kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükanıt'tan ABD'ye uyarı

Yeni Haber
İtalya Genelkurmay Başkanlığının resmi davetlisi olarak İtalya'da bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde onuruna verilen yemek sonrasında, bir grup Türk gazetecisiyle yaptığı sohbet sırasında, ABD'de Ermeni iddialarını içeren tasarı da gündeme geldi.

Orgeneral Büyükanıt, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen tasarının, Kongre'de de kabul edilmesi durumunda, Türkiye-ABD ilişkilerinin eskisi gibi olamayacağını belirterek, "Biz istesek de, istemesek de, bu tasarı Kongreden de geçecek olursa askeri ilişkilerimizin eskisi gibi olması mümkün değil. Umarım tasarı geçmez ve de Türk-Amerikan ilişkileri daha iyiye gider" dedi.

Büyükanıt, "Asker olarak bizim gayemiz, bütün ülkelerle iyi ilişki kurmak, hiç kimseyle düşman olmamaktır" diye konuştu. Orgeneral Büyükanıt, bir soru üzerine, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde yapılan oylamada, komite başkanı Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos'un tasarı lehinde oy kullanmasının, kendisi açısından da "büyük bir sürpriz" olduğunu belirtti.

Büyükanıt, ABD ziyareti sırasında, Lantos'la ikili bir görüşme yaptığını da anımsatarak, şöyle konuştu: "ABD ziyaretimde, Sayın Lantos'la da görüşmüştüm. Görüşmemizde, gerçekten çok olumlu konuştu. İkili bir görüşme olduğu için, detayını söylemem diplomatik nezakete sığmaz. Ama Lantos'un, olumlu konuşmuş olmasına rağmen, tasarı lehinde oy kullanması benim için de büyük bir sürpriz oldu. Bir şeyler değişti herhalde. Ama ne değişti bilmiyorum."

Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, tasarıyla ilgili olarak kendisini arayıp aramadığına ilişkin bir soruyuysa "Beni telefonla aradı. Ama, bana telefon ettiği sırada, ben ahizeyi kaldırdığımda, tasarının (Dış İlişkiler Komitesinde) oylanmasına birbuçuk saat vardı" diye yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ABD yönetiminin bu tasarının kabul edilmemesi yönünde çalışmış oldukları kanaatinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Oradaki bütün yönetim, benim ABD ziyaretim sırasında, bu tasarıyı desteklemeyeceklerini bana ifade etmişlerdi. Yönetim çalıştı. Ama çoğunluk onlarda olmadığı için tasarı neticede komiteden geçti. Bundan sonra, Kongre'deki oylama önemli. Orada ne zaman gündeme alınacağını bilmiyoruz. Tasarının, geçmemesini temenni ediyoruz."

(AA)