kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Talabani ve Barzani'den 'Konuşalım' mesajı geldi

Duygu GÜVENÇ - Bülent AYDEMİR / ANKARA
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, Talabani ile Barzani'nin "Söz bitmesin, konuşalım" mesajını getirdi. Haşimi'ye "Konuşmaya evet, ama oyalamaya hayır" cevabı verildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Talabani ve Barzani'den 'Konuşalım' mesajı geldi
Hükümetin "Sözün bittiği yerdeyiz" açıklamasının ardından TBMM bugün sınır ötesi operasyon için tezkereyi oylamaya hazırlanırken, dün Ankara'ya gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile son dakika pazarlıkları yapıldı. Haşimi, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'den "Söz bitmesin, konuşalım" mesajı getirdi. Irak'ın, hükümeti temsilen Ankara'ya bir heyet göndermeyi istediği öğrenildi. Haşimi, dün ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Haşimi'nin Çankaya Köşkü'nde, "Cumhurbaşkanı Talabani'nin selamlarını getirdim. Gelmeden önce Barzani ile de telefonla görüştüm. Onlar da bu süreci tahrik etmiyorlar ve konuşmak istiyorlar" dediği öğrenildi. Haşimi, askeri operasyon yerine diplomasi için zaman tanınmasını istedi.

'ÖFKEYİ ANLIYORUZ'
Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kürt temsilcilerden gelen bu yanıta karşılık, "Sınır güvenliğinden Irak'ın Kuzeyi, Ortası, Güneyi değil Irak Devleti sorumludur. Türkiye hudut güvenliğini sağlamak için gerekeni yapacaktır. Bunun için gereken önlemleri almaya kararlıdır" karşılığını verdiği öğrenildi. Gül, "konuşalım" önerisine karşılık, "Sınır ötesi operasyona gerek kalmamasını umarız" dedi ve olası görüşme için kapıyı kapatmadı. Gül ayrıca Türkiye'nin, "Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde oturanlar ve görev yapanların güvenliğini sağlamak için daha fazla oyalanamayacağını" vurguladı. Haşimi, temaslarından önce "Türkiye'deki öfkeyi anlıyoruz. Ramazan ayında terör nedeniyle ailesini, çocuklarını kaybedenleri anlıyoruz" dedi. Haşimi Irak anayasasının PKK terörüne izin vermediğini de belirterek, gerekli önlemlerin alınacağı sözünü verdi.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Erdoğan-Haşimi görüşmesi ABD'nin de dikkatlerinin Ankara'ya yoğunlaşmasına neden oldu. Görüşme öncesinde ilginç bir gelişme yaşandı. ABD'nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, Haşimi'yi telefonla arayarak, "Neler oluyor, görüşmeler nasıl gidiyor?" diye sordu ve Ankara'nın nabzını yokladı. Haşimi de görüşmeleri hakkında Crocker'a bilgi verdi. Haşimi, Irak yönetiminin, "operasyon yerine müzakere ile sorunu çözelim" mesajını iletirken, "PKK terör örgütüne karşı verdiği haklı mücadelede Türkiye ile dayanışma içerisinde olacağız. Irak yönetimi olarak PKK ile mücadelede her türlü işbirliğine hazırız" dedi. Başbakan Erdoğan ise artık tahammülün kalmadığını belirterek, "Söz değil, somut adım bekliyoruz" mesajını verdi.