kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YSK referandumu ertelemedi

Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebilmesini ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketinin daha önce belirlendiği gibi 21 Ekim Pazar günü halk oyuna sunulacağını bildirdi.

Aydın, halk oylamasının ertelenmemesi yönündeki kararın oy çokluğuyla alındığını kaydetti.YSK, halk oyuna sunulacak anayasa değişikliği paketinden 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin geçici iki maddenin çıkarılması sonrasında halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceği konusunu değerlendirmek üzere toplandı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanı Muammer Aydın, Kurul'un TBMM'den geçerek bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yasayı değerlendirdiğini anımsatarak, oy çokluğuyla halk oylaması sürecinin devamına karar verdiklerini söyledi.Aydın, ''Pazar günü halk oylaması yapılarak sonuçlanmasına karar verdik'' dedi.

REFERANDUMUN KADERİNİ 1 OY BELİRLEDİ: 6-5

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumun kaderini görüştüğü toplantıda ertelemeye gerek görmedi. Kurulda 6 üye anayasa değişikliklerinin 21 Ekim'de halk tarafından oylanmasını uygun bulurken, 5 üye buna karşı çıktı.

YSK'nın 11 üyesi, bugün saat 13.20'de toplanarak, tartışmalı referandum sürecini ele aldı. Toplantıda, referandum sürecinin ertelenmesi, yeniden takvim belirlenmesi ve başlayan sürecin 21 Ekim'deki referandumla tamamlanması üzerine tartışmalar yapıldı. Üyelerin görüşlerini bildirmesinden sonra yapılan oylama sonucuna göre, referandum sürecinin devamına karar verildi. 11 üyeli kurulda 6 üyenin oyu, sürecin devam etmesi yönünde olurken, 5 üye karşı oy kullandı. Böylece 21 Ekim'de referandumun yapılması 5'e karşı 6 oyla kabul edildi. Referandum yapılmasına karşı çıkan üyelerin, Anayasa değişiklik paketinde yapılan değişiklik sonrası yeni bir seçim takvimi belirlenmesi konusundaki görüşü desteklediği öğrenildi.

YSK'nın daha önce aldığı karara göre, gümrük kapılarında bugüne kadar kullanılan oyların, oylama sonucunu etkileyecek sayıda olması durumunda referandumun iptali gündeme gelecek.

BAYKAL: "HAYIRDA HAYIR VAR"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandum tarihinde değişiklik olmaması yönündeki kararını, ''hukuk skandalı'' olarak değerlendirdi. Baykal, Tezkerenin TBMM Genel Kurulundaki oylamasının ardından, kuliste gazetecilerle sohbet etti.

YSK'nın kararına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Baykal, ''Bu şartlar altında yapılacak referandum, tartışma götürmez şekilde bir hukuk skandalıdır. Gümrüklerde oy kullanma başlamış... Bu skandaldır. Bu kararın 6'ya 5 ile alınması da bunu yansıtıyor'' dedi.

Baykal, bu konu kesinlik kazanmadan önce referanduma yönelik propaganda konuşmalarının yapıldığını anımsatarak, bir ''hukuk garabeti'' yaşandığını, ancak dün akşam kanunun onaylandığını söyledi.

''SABAHIN ŞERRİ, GECENİN HAYRINDAN EVLADIR''

''Çankaya'da gece yarısı ışıklar yakılarak kanunun imzalandığını'' ifade eden Baykal, ''Çankaya'nın görevi; önüne gelen Meclis tasarrufunu, en sağlam konular da olsa, konunun uzmanı, güvenilir kişilerin süzgecinden geçirmesi, sükunetle değerlendirmektir. Hele konu, Cumhurbaşkanının kendisiyle ilgili bir tasarrufsa, daha dikkatli olunması gerekir. 'Sabanın şerri, gecenin hayrından evladır, bu işin sabahı da var' denmesi gerekmez mi?'' diye konuştu.

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, referandumun ertelenmeyeceğini söylediğini, ancak ertelemenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Konunun, yargıya gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Baykal, ''Bütün namuslu hukukçular harıl harıl çalışacaktır. Arkadaşlar bakacak'' dedi.

''OY ORANI YÜKSEK OLSAYDI...''

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise YSK'nın kararının doğru olduğunu kaydederek, vatandaşları, 21 Ekimdeki referandumda oy kullanmaya çağırdı.

Gümrüklerde oy kullananların farklı bir metne oy verdiğinin anımsatılması üzerine Kuzu, ''Oy oranı yüksek olsa, o zaman düşünmek gerekirdi'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, ''Hayırda hayır var'' sözüne ilişkin ise Kuzu, ''1961'de Demokrat Partililer bunu söylediğinde eleştiriyorlardı'' diye konuştu.

AJANSLAR