kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Referandum ertelenebilir

Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim'de yapılacak halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceğine, anayasa değişiklik paketinden 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin 2 geçici maddenin çıkarılmasını öngören yasa çıktıktan sonra karar vereceklerini bildirdi.

Aydın, YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 21 Ekim'de halkoyuna sunulacak anayasa değişiklik paketinden 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin 2 geçici maddenin çıkarılmasıyla halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceğinin sorulması üzerine Aydın, önce TBMM'den söz konusu yasanın çıkması gerektiğini, sonuca göre bir karar vereceklerini bildirdi.

Bu süreçteki seçeneklerin sorulması üzerine Aydın, ''Yasa çıkarsa ya pazar günü oylama yapılacak. Yani gümrüklerde bugüne kadar oy kullanıldı. 21 Ekim sonucunda ne çıkarsa oradaki farka göre bu gümrüklerde kullanılan oy etkili olur mu olmaz mı buna bakacağız. Bir seçenek bu. İkinci seçenek, süreci yeniden başlatmak. Çünkü yeni bir metin var'' diye konuştu.

''İkinci seçeneğe ne kadar yakınsınız?'' sorusuna Aydın, ''Öyle bir şey yok. Kurul karar verecek'' yanıtını verdi.

Bir başka soru üzerine de Aydın, Kurulun karar vermesi için yasanın yürürlüğüne girmesini beklediklerini ifade ederek, yasa TBMM'den çıktıktan sonra Cumhurbaşkanının önüne gideceğini anımsattı.

Cumhurbaşkanının ya yasayı onaylayacağını ya da halk oyuna gönderebileceğini anlatan Aydın, bunun sonucu kendilerine gelir gelmez karar vereceklerini kaydetti.

''Halk oylaması süreci işlerken yapılacak anayasa değişikliğinin iç tüzük ihlali olduğu ve bu konuda Anayasa Mahkemesinin karar vereceği'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Muammer Aydın, bu konunun Anayasa Mahkemesinin görevi olduğunu ifade etti.

Halk oylamasının iptal edilmesi halinde zararın ne kadar olacağı sorusu üzerine de Aydın, halk oylamasının maliyetinin 103 milyon YTL olarak hesaplandığını belirterek, bugüne kadar bu paranın yaklaşık 30-40 milyon YTL'sinin harcandığını kaydetti. Aydın, ''21 Ekim'de oylama tamamlanırsa 103 milyon YTL harcanmış olacak'' dedi.

Bir başka soru üzerine Aydın, ''YSK'nın seçim sonuçlarını bilgisayar sistemiyle toplaması nedeniyle Türk Telekom'daki grevin sistemi etkilemeyeceğini, herhangi bir aksama yaşanmayacağını'' belirtti.

BAKAN ŞAHİN: REFERANDUMUN İPTALİNİ GEREKTİRECEK BİR KONU YOK

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yüksek Seçim Kurulu'nun ''referandum ertelenebilir'' şeklinde açıklamasına ilişkin olarak, ''Takdir kendilerinin, yalnız referandumun iptalini gerektirecek bir konu yok'' dedi.
Adalet Bakanlığı'nda Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu kabulde konuşan Adalet Bakanı Şahin, gündeme ilişkin konularda görüşlerini açıkladı.

Referandumun ertelenmesine ilişkin tartışmalara değinen Şahin, YSK'nın bu yönde yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Şahin, ''Halka sorulacak olan Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçimin 4 yılda bir yapılması ve toplantı yeter sayısının 184 olmasıyla ilgili. Yani halkın önüne gidecek olan işin esasıyla ilgili değil. Takdir kendilerinin, yalnız referandumun iptalini gerektirecek bir konu yok'' şeklinde konuştu.

Türklüğe hakaret içeren 301. maddenin kaldırılması hakkında konuşan Şahin, ''301. madde Türkiye'nin AB ile ilgili çalışmalarına gölge düşürecek mahiyettedir. Başbakan, seçimlerde sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi ve bu konuyu görüştü. Ben de Adalet Bakanı olarak bürokratların çalışmalarını toplayacağım'' dedi.

''Yasalarımız ne kadar mükemmel olursa olsun. Uygulamada başarı gösteremezseniz sorunlarla karşılaşırsınız'' diyen Bakan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: ''Zaten bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıflar yapılıyor ve beraatler oluyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıları da bunu onuyor. Zihniyet değişimi olmazsa yasal değişimin önemi olmaz.''

Tezkerede geçen ''mücavir alan'' konusuna da değinen Şahin, tezkerenin Meclis'e hangi amaçla ve neden gönderildiğinin bilindiğini söyledi. Şahin, ''Tezkerede geçen mücavir alan (yakın yer) PKK'nın faaliyetlerde bulunduğu yerlerin operasyon kapsamına alınmasını kapsıyor'' dedi.





(AA)