kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nancy Pelosi

Uyarılar işe yaramıyor

Tasarısının yankıları sürüyor. Washington Post: Ermeniler bu çabayı demokrasi için gösterseydi Ermenistan, Türkiye kadar demokratik olurdu..
Ermeni iddiaları ile ilgili tasarının ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinin yankıları ABD'de ve dünya medyasında sürüyor. Konuyla ilgili yorumlar şöyle:

* Washington Post: Ermeni diasporası tasarıyı geçirmek için verdiği uğraşı ülkelerinde demokrasinin gelişimi için harcasaydı, Ermenistan bugün Türkiye kadar demokratik olabilirdi. Amerika'daki Ermeni toplumu tasarının kabulüyle politik bir zafer elde etti. Ancak üzücü olan Kongre'nin tasarıyla ödüllendirdiği insan hakları için aynı önemin bugün Ermenistan'da gösterilmiyor olması.

* Guardian: Türkiye Fransa'da kabul edilen benzer tasarı sonrası ülkeyle askeri ilişkilerini sınırlandırdı. Ancak aynı durum Türk-Amerikan ilişkilerinde zor. Çünkü Türk ordusu ABD savunma sanayine büyük ölçüde bağımlı halde.

* ABD Büyükelçisi Ross Wilson: Washington Post muhabiri ile telefonla yaptığı görüşmede "Türk yetkilileri tasarı geçerse alabilecekleri veya almayı düşünebilecekleri hiçbir spesifik önlemi bizimle görüşmedi" dedi.

* ABD'nin Ankara'yı ziyaret eden Dışişleri Bakan yardımcısı Dan Fried: New York Times'a verdiği demeçte "Bu tasarıyı önleme zorlukları konusunda gerçekçi olmalıyız ancak niyetimiz mücadeleyi sürdürmek ve argümanlarımızı en açık ve güçlü biçimde dile getirmektir" dedi.

* Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto: Pelosi'nin bu tutumu son derece üzüntü verici. Dış politika konusunda uzmanların ve Türk müttefiğimizin tüm uyarılarına rağmen tasarı konusundaki ısrarları üzüntü verici.

* Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin lideri John Boehner: Ermeniler'in Osmanlı İmparatorluğu döneminde aşırılıklara maruz kaldığına şüphe yok. Ancak 90 sene önce olanları çözmek tarihçilerin işi olmalı. Buradaki politikacıların değil.

* Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell: Bu tasarının Kongre'den geçmesinin iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Özellikle askerlerimizin güvenliği için Türkiye ile birçok konuda işbirliği yaptığımız bir dönemde.