kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ordusu Türkiye’ye alternatifler arıyor

Yeni Haber
"Soykırım" tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi halinde Türkiye'nin hava sahası ve İncirlik'in kullanımını kısıtlaması olasılığı karşısında ABD ordusunun alternatifler aradığı bildirildi. New York Times gazetesi, "Yetkililer, Ürdün, Kuveyt ve Irak'ın Umm Kasr limanı dahil, diğer lojistik merkezlerdeki operasyonları artırmanın aylarca alabileceğini söylediler" diye yazdı.

New York Times gazetesi, David B. Cloud imzalı haberinde ABD ordusunun Türkiye'nin "Ermeni soykırımı" kararına tepki olarak hava sahası ve İncirlik üssüne erişimi kısıtlaması olasılığına karşı "alternatifler" aradığını belirterek şunları yazdı:

"Üst düzey subaylar, Türkiye'deki askeri tesislere erişim kaybı, ABD'yi Irak'a diğer ülkeler üzerinden yapılan tedarik işlerini artırmaya mecbur edeceğini, yakıt ve kritik ekipmanın teslimatında kısa vadeli sorunlara yol açabileceğini söylediler."

ÖFKELİ TÜRKLERİN BİR ACİL PLANI VAR

ABD'li gazete, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oylamaya "öfkeli" olan Türklerin, tasarının geçmesi halinde bir "acil plan"ının olduğunu söylediklerini belirtirken Irak açısından "kilit" bir lojistik merkez konumundaki İncirlik üssünün kullanımının "geçici" olarak durdurulmasının söz konusu olabileceğini kaydetti. NYT şöyle devam etti:

"Yetkililer, Ürdün, Kuvyet ve Irak'ın Umm Kasr limanı dahil olmak üzere diğer lojistik merkezlerdeki operasyonları artırmanın aylarca alabileceğini söylediler."

ÜST DÜZEY SUBAY: TÜRKİYE BİZİM İÇİN ŞAHANE BİR MERKEZ OLDU

NYT ile konuşan üst düzey bir subayın da "Türkiye bizim için şahane bir merkez oldu. Olmasa hatlar ve mesafeler artar" dedi. Ancak aynı subay, Türkiye'nin uygulayabileceği yaptırımların yaratacağı sorunların etkisinin "kısa vadeli" olacağını da söyledi.

Bush yönetiminin, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmesinin etkilerine ilişkin uyarılarını hızlandırdığını kaydeden gazete, Savunma Bakanı Robert Gates'in iki gün ardarda Türkiye'nin hava sahasındaki Amerikan askeri uçaklarına veya İncirlik üssünün kullanımına kısıtlamalar getirmesi halinde bunların Irak'taki Amerikan operasyonları için "büyük etkileri" olacağı uyarısını yaptığına dikkat çekti.

Türkiye'nin NATO müttefiki olmakla birlikte zaman zaman engeller koyduğunu belirten gazete, bunun örneği olarak 2003 yılında TBMM'nin tezkereyi reddetmesini gösterdi.

TEMMUZDAN BU YANA 400 ASKERİ ZIRHLI ARAÇ TÜRKİYE ÜZERİNDEN GÖNDERİLDİ

Robert Gates'in halen Irak'a yönelik askeri kargonun yüzde 70'inin İncirlik'ten ya da Türkiye üzerinden gönderildiğini söylediğine dikkat çeken gazete, Temsilciler Meclisi'nin tasarıyı onaylamasının potansiyel etkisinin daha iyi anlaşılması amacıyla Amerikan yetkililerinin, mayınlara dayanıklı pusulardan korunan yeni zırhlı araçların teslimatının olumsuz etkilenebileceği uyarısını yaptıklarını belirterek söyle devam etti:

"Üst düzey subaylar Perşembe günü, Temmuz'dan bu yana bu araçlardan teslim edilen 400 kadarının Türkiye üzerinden uçakla taşındığını, Türkiye'nin topraklarına indirilmediğini söylediler. Bu uçuşların gerekirse Türk hava sahasından geçmeyebileceğini ifade ettiler."

(ANKA)