kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jimmy Carter

'ABD mahkûmlara işkence yapıyor'

Nobel Barış Ödüllü eski ABD Başkanı Carter, yönetimi sarsacak iddialarda bulundu. Bush yönetiminin insan hakları hakkında kendine özgü bir tanımı olduğunu ve mahkûmlara işkence yapıldığını söyledi..
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Amerikan CNN televizyonuna verdiği röportajda ülkesinin işkence yaptığını ileri sürdü. Bugüne kadar ABD Başkanı George W. Bush'un iddia ettiğinin tersine Amerika'nın işkenceyi sık sık kullandığını belirten Carter, "Ülkemiz kuruluşundan bu yana ilk kez insan haklarının en temel prensiplerini ihlal ediyor. Ebu Garib ya da Guantanamo'da tutuklu bulunanlar Cenevre Konvansiyonu'ndan yararlanmıyor. Zaten tutuklulara artık neden suçlu bulunduklarını söylemiyoruz, kendilerini savunma hakkı tanımıyoruz. Başkan Bush insan haklarını kendine göre baştan tanımladı" diye konuştu. 2002 Nobel Barış Ödülü sahibi Carter kendisine yöneltilen Bush yönetiminin işkenceye başvurduğunu düşünüp düşünmediği yönündeki soruya, "Bush yönetiminin işkenceye başvurduğunu düşünmüyorum, işkenceye başvurduklarını kesin olarak biliyorum" diyerek cevap verdi.

'İŞKENCEYİ KENDİSİ TANIMLADI'
Geçen hafta New York Times gazetesinde yer alan ve Bush yönetiminin işkenceyi gizli gizli desteklediğini gösteren belgeleri yayınlanması hakkında da bir sorusuyla karşılaşan Carter, "Bush yönetimi kendi kendine bir insan hakları tanımı yaptı. Buna göre işkence yapıp yapmadıklarını söylüyorlar" dedi. Carter'ın açıklamaları hakkında Beyaz Saray, "Biz işkence yapmıyoruz" demekle yetindi.