kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başkaban Erdoğan'dan ABD'ye sert çıkış

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'a yönelik olası bir sınır ötesi operasyonla ilgili ABD'ye eleştirilerde bulundu. Erdoğan, "10 binlerce kilometre öteden gidip Irak'ı vururken kimse kimseden izin almadı" dedi.

AKP İstanbul İl Başkanlığı Bayramlaşma Töreni'nde konuşan Başbakan Erdoğan, sınır ötesi operasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "10 binlerce kilometre öteden gidip Irak'ı vururken kimse kimseden izin almadı. Biz şu ana kadar eğer bir adım atmadıysak 'Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde acaba bir şeyler mi düşünülüyor, bir ameliyat mı düşünülüyor' düşüncelerini dışlamak için bu adımları atmadık. Ama her dem de şunu söyledik, 'Bizim Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde asla bir operasyon yapılmasına tahammülümüz olamaz' dedik. 'Siyasi birliği bütünlüğü üzerinde herhangi bir operasyon yapılmasına biz olumlu bakmayız' dedik. 'yeraltı yer üstü zenginlikleri tüm Irak halkınındır' dedik. 'Kerkük belli bir etnik unsurun olamaz' dedik 'tüm Irak halkınındır' dedik, 'bunun anayasal teminat altına alınması' gerekir dedik. Bunları söyleyen biziz ama biz bunları söylerken şimdi birilerinin kalkıp da bize Kuzey Irak'la alakalı veyahut sınır ötesi bir operasyonla ilgili akıl vermesine ihtiyacımız yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, "10 binlerce kilometre öteden çıkıp Irak'ı vururken kimse kimseden izin almadı. Biz şu ana kadar eğer bir adım atmadıysak 'Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde acaba bir şeyler mi düşünülüyor, bir ameliyat mı düşünülüyor' düşüncelerini dışlamak için bu adımları atmadık" dedi.

Başbakan Erdoğan AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Feshane'de düzenlenen bayramlaşma törenine Devlet Bakanı Nazım Erken, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'la birlikte katıldı.

Törende bir konuşma yapan Erdoğan, ağırlıklı olarak terör konusuna değindi. "Acımız ne kadar büyük olsa da hain terör saldırılarıyla mücadele kararlılığımız artıyor" diyen Erdoğan dün yaşamını yitiren bir polisle birlikte Ramazan ayı boyunca 30'u aşkın şehit verildiğini söyledi. Erdoğan, "Bunların insanlıktan nasibini almak gibi bir şeyi yok" dedi.

"LANETLİYORUM KINIYORUM"

Başbakan Erdoğan, Batının hala "PKK'yı terör örgütü ilan ediyorum ama" ifadesini kullandığını belirterek, "Lanetliyorum kınıyorum. Bu işin 'ama'sı yok. Bu işin yaptırımı var. Biz duygusal hareket etmiyoruz. Hareket etmediğimiz için bugüne kadar sabrettik ama yaptırım bekliyoruz" diye konuştu.

ABD'YE ELEŞTİRİLER

Erdoğan, sık sık alkışlarla ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesilen konuşmasını şöyle sürdürdü: "10 binlerce kilometre öteden çıkıp Irak'ı vururken kimse kimseden izin almadı. Biz şu ana kadar eğer bir adım atmadıysak 'Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde acaba bir şeyler mi düşünülüyor, bir ameliyat mı düşünülüyor' düşüncelerini dışlamak için bu adımları atmadık. Ama her dem de şunu söyledik, 'Bizim Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde asla bir operasyon yapılmasına tahammülümüz olamaz' dedik. 'Siyasi birliği bütünlüğü üzerinde herhangi bir operasyon yapılmasına biz olumlu bakmayız' dedik. 'Yer altı yer üstü zenginlikleri tüm Irak halkınındır' dedik. 'Kerkük belli bir etnik unsurun olamaz' dedik 'tüm Irak halkınındır' dedik 'Bunun anayasal teminat altına alınması' gerekir dedik. Bunları söyleyen biziz ama biz bunları söylerken şimdi birilerinin kalkıp da bize Kuzey Irak'la alakalı veyahut sınır ötesi bir operasyonla ilgili akıl vermesine ihtiyacımız yok.

"ATMAMIZ GEREKEN YERDE ADIMIMIZI ATARIZ"

Bu ne zaman olur, nerede olur nasıl olur. Bizim zaten şu anda Meclis'ten alacağımız yetki buna yöneliktir. Biz bu adımı atarken Genel Kurmayımızla, güvenlik güçlerimizle, istihbaratımızla, dış ilişkilerimizle her seviyeyle enine boyuna bu işi görüşüyoruz. Atmamız gereken yerde atmamız gereken şekilde bu adımı atarız. Efendim işte 'bugüne kadar netice alınmamış' Alınır veya alınmaz o kimseyi ilgilendirmez ama bu işin bir sırrı var. Eğer birileri bundan rahatsız oluyorsa demek ki burada da bir incelik var.
Özellikle duygusal tavırlarla değil bilinçli olarak geliştirmenin bizim için önemi büyük. O bakımdan ince eleyeceğiz sık dokuyacağız ama burada da bir netice alacağız."

"SENİN TERÖRİSTİN İYİ BENİMKİ KÖTÜ OLMAZ"

İşin siyasi askeri ve diplomatik boyutu olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunların hepsinin bu sürede açıklığa kavuşacağını kaydetti. Olayın bir "terörizm" ve "terörist" yönlerinin bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan her iki başlığı da masaya yatırmak gerektiğini söyledi. Erdoğan, uluslararası terörizm konusunda ortak mücadele çağrısı yapanlara da "Bize çağrı yapanlar şimdi kendileri de ödevlerini yerine getirsinler. Kalkıp da 'senin teröristin kötü benimki iyi' mantığıyla bu işe yaklaşırlarsa ki böyle yaklaşımlar görüyoruz. O zaman kusura bakmasınlar biz bu işe daha sabredemeyiz. Teröristlerin hepsi lanetlenmelidir" dedi.

İSİM VERMEDEN DTP'YE ELEŞTİRİ


Bazı kesimlerin bu olaylar üzerinden "nemalandığını" savunan Erdoğan, "Buradan hükümete nasıl vurulur" derdi içerisinde olanların bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu iş siyasi rant meselesi değildir. Bazıları bunun üzerinden nemalanmak istiyor. Bunu fırsat bilenler var. Acaba buradan nasıl vurulur, bunun derdi içinde olanlar var. Bu iş bir siyasi rant meselesi değildir. Kimse buna böyle bakamaz. Bu beni ne kadar yakıyorsa CHP'yi de o kadar yakmalı, MHP'yi de o kadar yakmalı, DTP'yi de o kadar yakmalıdır. Diğerlerini de en az o kadar yakmalıdır. Ama hala 'arka bahçemizdir, kardeşlerimizdir' dediğiniz zaman bu birliğe beraberliğe gölge düşürmüş oluruz. Dürüst samimi olacağız, mücadeleyi bu şekilde vereceğiz. Yalpalamadık, tökezlemedik, samimi gayretimizden taviz vermedik, vermiyoruz, vermeyeceğiz."

"EVET" OYU İSTEDİ

Cumhurbaşkanı seçim sürecine ilişkin hatırlatmalarla konuşmasını sürdüren Erdoğan, 21 Ekim'de yapılacak referanduma ilişkin eleştirileri de AKP'lilerle paylaştı. Bu eleştirileri "üzüm yemek değil bağcıyı dövmek" olarak nitelendiren Erdoğan, yapılacak referandumla Türkiye'ye bu kültürün yerleşmesi için önemli bir adım atacaklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, 21 Ekim'de sandıklardan evet oyunun çıkacağını ifade ederek, AKP'li tüm teşkilatların konuda halkı bilgilendirmelerini istedi.

Erdoğan, referandum konusunun konuşulurken bazılarının "terör konusunu da konuşmamız lazım" dediklerini belirterek her iki konunun farklı olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Terör olayına karşı ilgili kurumlar bütün tedbirini alıyor. Tezkere geldi mi, ne söyleyeceksen söyle" dedi. Erdoğan sözlerini "Ramazan Bayramınız kutlu olsun, oyunuz evet olsun" diye tamamladı.
Başbakan Erdoğan törenin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne giderek polislerin bayramını kutladı.

(ANKA)