kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Böbrek nakilleri yüzde 30 artacak

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tuncer kan uyumsuz böbrek nakilleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

Kan uyumsuz organ nakilleri özellikle hangi hastaları hedef alıyor? Özellikle sıfır grubu alıcılar için aileler bazen sıfır grubu verici bulamayabiliyorlardı. Ailesinde aynı kan grubu bulunmayan hastalar için büyük bir avantaj sağladı. Canlıdan böbrek nakillerini yüzde 30 artırabilir. Bilimsel ve psikolojik olarak diyaliz şansı kalmayan hastalar için çok büyük bir umut kaynağıdır.

ÜTOPİK KALIR

Bu yöntemle organ naklinin önünde hiç engel kalmıyor mu, 'organ mafyası böbreği çaldı' şeklindeki haberler bu yöntemden sonra artar mı? Kan uyumuna bile gerek kalmadan organ birine takılabilecek. Kan grubu uyumsuz nakillerde de aynı etik kurallar ve yasalar geçerli. Aileden biri verici değilse bu durumda etik kurul onayına sunuluyor. Bu öyle kolay bir teknik değil, mafya organı çalacak takacak şeklindeki düşünceler çok ütopik kalır çünkü alıcı da, verici de bu teknikten yararlanabilmek için uzun uzun hazırlanıyor. Dünyada bile şu an 'kan grubu uyumsuz böbrek nakli' yapabilen, bir elin parmağı kadar ünite var. Burada kullanılan teknoloji herkesin yapabileceği bir şey değil. O yüzden bu olay mümkün değildir.

BAŞARISI YÜKSEK

Hastaların yaşamları bu nakille uzuyor mu? Şu anda yapılmış çalışmalarda bir yıl sonunda yüzde 90 üzerinde böbrek sağ kalımı var. Yeni yöntem uygulandıktan sonra bunun nasıl olduğu konusunda teoriler var. Böbrek verilen ilaçlar nedeniyle kendini sıfır grubu zannediyor. Vücut da böbreği kendi grubu olarak görüyor. Bu nakil diğer böbrek nakillerinde olduğu gibi hastanın ömrünü 3.ila 3.5 yıl uzatıyor. Hasta için hiçbir tehlikesi yok. Biz her zaman kullandığımız 2 tane diyaliz makinesini birleştirip birtakım ara bağlantılar geliştirdik. Buradaki Türk şirketlerine onları yaptırdık. Tamamen Türk malı, Türkler geliştirdi, Türkler yaptı. Şu anda dünyada bizim hastalara uyguladığımız bir filtre sistemi yok. Bunun dışında diğer organ nakillerinden bir farkı yoktur. Yabancılar geldiler, bize 'yapamazsınız' demişti ama çoktan yapmıştık.