kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Terörle Mücadele Anlaşması için geldi.

Irak'la 'sıcak' görüşme

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Ankara -Bağdat arasında imzalanması beklenen anlaşma, Türk askerine Irak sınırı içinde sıcak takip imkânı veriyor, ancak Irak heyeti operasyona kesinlikle karşı çıkıyor..
Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Türkiye ve Irak arasında imzalanması beklenen Terörle Mücadele Anlaşması için Ankara'ya geldi. Bolani otelde konaklarken, aralarında çok sayıda generalin de bulunduğu Irak heyeti dün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'nda terör anlaşmasının metnini müzakere etti. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, iki ülke arasında müzakere edilen taslak belge, Türk askerine Irak sınırında sınırlı sıcak takip imkânı veriyor, ancak Irak heyeti, Türk askerinin Irak içinde operasyon düzenlemesinin egemenlik haklarına aykırı olacağını belirterek karşı çıktı. Anlaşmanın bazı maddeleri şöyle:

KOORDİNASYON OFİSİ PKK KOORDİNATÖRÜ: Her iki ülkenin Ankara ve Bağdat'taki temsilcilikleri bünyesinde bir koordinasyon ofisi oluşturacak. Atanacak misyon şefleri doğrudan telefon hattıyla istihbarat paylaşımını, koordinasyonu ve alınan önlemlerin denetlenmesinden sorumlu olacak. İki ülke arasında terörist unsurlara karşı istihbarat paylaşımı yapılacak.

ASKER SAYISI ARTACAK: Irak, sınırdaki güvenlik güçlerini de artırmayı taahhüt etti. Bu çerçevede özellikle Kandil ve Bamerni arasında Iraklı güvenlik güçlerinin sayısı artacak.

PKK FAALİYETLERİNE SINIRLAMA: Irak, PKK'nın silah, lojistik malzeme, eğitim, barınma ve parasal destek elde etmesine ve propaganda yapmasına izin vermeyecek.