kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rusya'nın 50 yıllık petrolü 75 yıllık doğalgazı kaldı

Yeni Haber
Rus bilim adamları Rusya'nın 50 yıl içinde petrol rezervlerinin, 75 yıl içinde de doğalgaz rezervlerinin biteceğini söyledi.

Sovyetler Birliği döneminde jeoloji bakanlığı da yapan petrol bilimci Yevgeni Kozlovski yaptıkları tahminde var olan rezervlere, yeni keşfedilecek alanları da eklediklerini ifade etti. Jeoloji Tahminleri Üniversitesi rektörlüğünü de yapan Kozlovski rezervlerin her yıl belirli bir oranda artırılabilmesi için de en az 2 milyar dolarlık araştırma çalışmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.

Kalifeye uzmanlardan oluşacak bir heyetle acil çalışmalara başlanılmasının doğru olacağını kaydeden bilim adamı Sovyet dönemi sonrası yeni enerji alanlarının açılması için yeterince yatırım yapılmadığını iddia etti. Devlet kontrolünde olan enerji şirketlerinin yeterince araştırma ve yeni alanların açılması için bütçe ayırmadıklarını kaydeden eski Bakan, büyük enerji şirketlerine yeni alanların bulunması yönünde izin verilmesini ve bulunan alanı da yap- işlet -devret modeli ile çalıştırmalarına izin verilmesini istedi.

Özellikle problemli enerji alanları ile ilgili yatırım yapan enerji şirketlerine vergi kolaylığı getirilmesini de isteyen Kozlovski, önlemlerin alınması durumunda Rusya'nın her yıl bir milyar varil ek petrol üretebileceğini de iddia etti.

Petrol varil fiyatlarının geçen hafta 1971 yılındaki rakama, 81 dolara ulaşması Rusya'nın gelirlerini artırmasına neden oldu. Rusya ilk petrol çıkarma çalışmalarına 1889 yılında Bakü bölgesinde başlamıştı. Ancak ilk yıllarda petrol fiyatlarının çok düşük olması Çarları ve ilk Sovyet liderlerini çok etkilemiyordu. 1973 yılında Arap ambargosu ile birlikte fırlayan rakamlar Rusya'nın bu alana yatırım yapmasına ve 1978 yılında dünya lideri olmasına neden oldu. Petrol üretiminde Suudi Arabistan'dan sonra ikinci sırada yer alan Rusya, doğalgaz üretiminde liderliğini koruyor.