kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bakan'dan 150 PKK'lı terörist istenecek

Yeni Haber
Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Türkiye ile Irak arasındaki terörle mücadele anlaşmasının ayrıntılarını görüşmek ve anlaşma yapmak üzere Ankara'ya geldi. Başta PKK'nın terör örgütü olarak tanınması olmak üzere, sıcak takip, isimleri belirlenen 150 PKK'lı teröristin iadesi, örgütün Irak'taki faaliyetlerinin önlenmesi ve destek olanlara izin verilmemesi gibi pek çok konu ikili görüşmelerde ele alınacak.

Bolani'yi Esenboğa Havaalanında İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şehabeddin Harput, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Ümran ve diğer yetkililer karşıladı. Bolani havaalanında yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyleyerek, ziyareti çerçevesinde her konuyu ele almaya hazır olduklarını açıkladı.

"MİT VE GENELKURMAY İLE DE GÖRÜŞECEK"

Bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik soruları, "Türkiye'ye karşı olan herhangi bir kişi ya da grubu kabul etmeyiz. Bütün konuları ele almak için buradayız" diye cevap veren Bolani, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde aktif olarak işleyen, ancak daha sonra yürürlükten kalkan terörle mücadele anlaşmasının yeniden hayata geçebilmesi başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, MİT ve Genelkurmay yetkilileriyle temaslarda bulunacak.


İkili görüşmelerde Bolani'den PKK'nın Bağdat yönetimi tarafından resmen terör örgütü olarak kabul edilmesini, faaliyetlerine son verilmesini ve yakalanan PKK'lıların Türkiye'ye iade edilmesini istenecek.

20 CHECK POİNT KURULMASI

Bolani'ye verilecek dosyada ayrıca Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye sızmaları önlemek için 20 kadar yeni geçiş denetleme kulesi (check point) kurulmasını da içeriyor.

150 PKK'LI TERÖRİST İSTENİYOR

Başta terör örgütü PKK'nın kurucularından ve Ortadoğu sorumlusu olduğu belirtilen 'Esat' kod adlı 64 yaşındaki Abdurrahman Çadırcı'nın da aralarında bulunduğu 150 ismi kapsayan liste verilerek iadesi istenecek.

Aynı dosyada Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Avusturya'dan Erbil'e gönderilen Rıza Altun gibi PKK'da önde gelen isimlerin yanı sıra, Türkiye'de terör eylemi gerçekleştiren El Kaide teröristlerinin de isimleri bulunuyor.

Dosyada halen 3 bin 640 ile 4 bin 30 civarında teröristin Irak topraklarında Kandil dağı ve civarı ana merkezleri olarak faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

DOSYALAR HAZIR


Dosyada ayrıca şu bilgiler yer alıyor:

"*Her an Türkiye'ye sızmaya hazır 500'den fazla terörist bu bölgede. *Kandil'de 10 binden fazla el bombası, mayın ve 3 binden fazla çeşitli silahlara sahipler.
*Kandil'de ayrıca Zeli, Dole Koge, Şehit Ayhan, Şehit Harun, Kalatukan, Kanicenge, Belekati ve Süredi isimli küçük kamp yerleri var.
*Şehit Ayhan ve Şehit Harun kamplarının yakınından geçen derelerde elektrik santrali kurmuş durumdalar.
*Çevre köylerin ve teröristlerin barındıkları yerlerin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
*Hakurk'taki terörist sayısı 550-700 civarında. Kanicenge'de tam donanımlı hastaneleri mevcut. 6-7 doktor çalışıyor."

(ANKA)