kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya'nın yeni başbakanı Yasuo Fukuda

Yeni Haber
Japonya'da alt meclis, Şinzo Abe'nin istifasının ardından Liberal Demokrat Parti'nin lideri Yasuo Fukuda'yı başbakanlığa seçti.

Ilımlı bir kişiliğe sahip olduğu bildirilen Fukuda, alt mecliste yapılan oylamada seçilmesi için gereken 239 oyun çok üzerinde oy alarak 338 "evet" oyu ile Japonya'nın yeni başbakanı oldu. Fukuda'nın en büyük rakibi Demokrat Parti'nin lideri İchiro Ozawa ise 117 oy alabildi.

Fukuda'nın başbakanlığı bugün üst meclis senatado da oylanacak. Muhaliflerin çoğunlukta olduğu senatonun alacağı olumsuz bir kararın yasalara göre bağlayıcılığı bulunmuyor. 71 yaşındaki Yasuo Fukuda, alt meclisin onayını almasıyla birlikte başbakan olmayı garantiledi. ABD'nin terörle mücadelesine Japonya'nın güçlü desteğinin süreceğini, Asya ile ilişkilerin geliştirileceğini taahhüt eden Yasuo Fukuda, önceki gün Liberal Demokrat Parti'nin başkanlığına seçilmişti. Yasuo Fukuda'nın Liberal Demokrat Parti'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu alt mecliste başbakan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Senatonun İchiro Ozawa'yı başbakanlığa aday göstermesi bekleniyor, ancak Japonya'daki yasalar gereği alt meclisin aldığı karar esas alınıyor. Yasuo Fukuda'nın bugün yeni kabinesini açıklaması bekleniyor.