kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Senem Gül ve oğlu 5 yaşındaki Alican . Kooperatifin kurucularından.

Yuva yapan dişi kuşlar

Pervin KAPLAN/ HABER MERKEZİ
15.09.2007
İstanbul Nurtepe'de 56 kadın bir araya gelerek, önce çocuk eğitimi konusunda ders aldılar, sonra 'İlk Adım' adlı bir kooperatif kurup çocukları için yuva açtılar..
İstanbul'un yoksul semtlerinden Nurtepe'de, 56 kadın, başta kendi çocukları olmak üzere tüm semt sakinlerinin çocuklarına okul öncesi eğitim vermek için çocuk yuvası açtı. Çocuklarını bu yuvaya getiren aileler, maddi imkânlarına göre ücret ödüyor, işsiz ailelerin çocuklarından ise ücret alınmıyor. Çocuk gelişimi mezunu bir öğretmeni de olan yuvada, kadınlar sıra ile yuvanın temizlik, yemek gibi tüm işlerini yapıyor. Hatta çocukların oynayacağı oyuncakları bile kendileri yapıp, dikiş de dikerek kooperatife gelir sağlıyor. Öyle ki bu sistem, 'örnek model' olarak yakında Endenozya, Hindistan ve Sırbistanlı kadınlar tarafından da hayata geçirilecek. Nurtepeli kadınları eğiten ve onlara nasıl kooperatifleşeceklerini öğreten ise, yoksul kadınlarla çalışan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV). Vakıf Genel Başkanı Şengül Akçar, vakfın yoksul kadınları eğiterek, onlara kendi iş olanakları yaratmalarını sağlamak için destek olduğunu söylüyor. İlk yuva projesine, 1987 yılında Gültepe'nin yoksul bir mahallesini ziyaretlerinde kadınların çocuklarını iyi şekilde yetiştirmek istediklerini dile getirmeleriyle başlanmış. Akçar, "Araştırmalarımıza başladık, sonunda da yuvaları kadınların kooperatif kurarak kendilerinin işletmesine karar verdik. İlk örneğimiz Gültepe oldu. Ardından dördü İstanbul'da olmak üzere Diyarbakır, Mardin, İzmit ve Biga'da 23 tane oyun odası ve çocuk yuvası kuruldu. Nurtepe de en son kurduğumuz yuva oldu," diyor.

EĞİTİMDEN GEÇİYORLAR
Erken çocukluk eğitimine büyük önem verdiklerini anlatan Akçar, kadınları eğitirken, onların ekonomik olarak da güçlenmesi ve iş kurmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtiyor. Kadınlara kooperatif kurdurduktan sonra, bu kooperatif içinde yer alan anneler vakıf uzmanları tarafından 18 günlük 'erken çocukluk eğitiminden' geçiriliyor. Kooperatifin bir başka özelliği de 'Mahalle anneleri'. Yine KEDV tarafından eğitimden geçirilen gönüllü anneler, 0-3 yaşında çocuk sahibi anneleri evlerinde ziyaret ederek, onlara çocuklarıyla nasıl bir ilişki içinde olmaları gerektiğini anlatıyor. Mahalle annelerinden Gülfem Bingöl, "Annelere beslenme başta olmak üzere çocuklarının gelişimini nasıl destekleyeceklerini anlatıyoruz. Onlara okula başlamadan önce çocukları için ne kadar çok şey yapabileceklerini gösteriyoruz," diyor.
Haberin fotoğrafları