kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Microsoft'a verilen ceza onaylandı

17.09.2007
AB mahkemesi, rekabeti engellediği gerekçesiyle yazılım devi Microsoft'a 2004 yılında verilen 497 milyon avroluk rekor para cezasını onayladı.

Lüksemburg merkezli Avrupa Bidayet Mahkemesi tarafından verilen kararda ayrıca Micro soft'un gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasına ve Windows işletim siteminden medya oynatıcısını (Windows Media Player) ayırmasına hükmedildi.

Rekabeti ihlal ettiği ve kararlarına uymadığı gerekçesiyle Microsoft üzerindeki baskısını son yıllarda sürekli artıran AB Komisyonundan yapılan açıklamada, kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

DAVANIN GELİŞİMİ

AB Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını, Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in şikayeti üzerine başlatmıştı.

Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı.Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu.AB Komisyonu, yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u, Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft, sonuç alamazken, AB Komisyonunun kararları uyarınca 2005 yılında piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı.

Bu arada Microsoft'un gerekli rekabet kriterlerini karşılamadığını düşünen AB Komisyonu, 2006 yılında şirketi 280,5 milyon avroluk ikinci para cezasına çarptırdı.

AB mahkemesinin bugünkü kararının ardından AB Komisyonu'nun Microsoft'a geçmişe dönük yeni ağır para cezaları uygulaması bekleniyor.

Microsoft ya da AB Komisyonunun, Avrupa Bidayet Mahkemesinin kararını bir üst mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı'na götürme hakkı bulunuyor.

(AA)