kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bakan Ekren: Acil eylem planı oluşturulacak

Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ilk aşamada yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı' oluşturulacağını bildirdi.

Nazım Ekren, bunun 2008-20012 için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu söyledi.

Bu arada 58 ve 59. hükümetler döneminde hazırlanan eylem planlarının yüzde 80'inin gerçekleştiğine işaret eden Bakan Ekren,

''205 eylem ve faaliyetten 165 tanesi gerçekleştirildi, 40 tanesi de, yapılması gereken düzenlemeler henüz bitirilemediği için o süreç devam ediyor'' dedi.Başbakan Yardımcısı Ekren, 60. hükümetin Eylem Planının belirleneceği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, söz konusu eylem planlarında ülkenin, halkın, devletin ihtiyacı olan sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanda oldukça önemli başarılara imza attıklarını, bu dönemde de benzer bir yaklaşımla 2013'e kadar neler yapmayı planladıkları, hangi konulara ağırlık verecekleri ve temel hedeflerin neler olacağını birlikte değerlendireceklerini söyledi.Birinci AK Parti iktidarı döneminde makro ekonomik performansı iyileştirdiklerini, ekonomik restorasyonu da önemli ölçüde tamamladıklarını vurgulayan Ekren, ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayarak, en uzun kesintisiz büyüme dönemlerinden birini gerçekleştirerek, Türkiye'yi dünya ekonomisinde 17. sıraya çıkartarak, ülke aktiflerinin değerlerinin artırıldığını anlattı.

YENİ AÇILIMLAR


Yeni 2. AK Parti iktidarı döneminde, özellikle temel konunun; ''ekonomik dinamizm ile sosyal istikrarın uyumlaştırılması sürecinde reformlar da dahil olmak üzere, temel ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel açılımlar'' olacağını kaydeden Bakan Ekren, hükümet programının ana kurgusunun bunun üzerine oturtulduğunu hatırlattı.

Seçim beyannamesinde kalkınma planı, AB uyum programı, orta vadeli mali program ve planı, katılım öncesi ekonomik program ve bunların devamı olan üç yıllık bütçe persfektiflerine vurgu yaptıklarının altını çizen Bakan Ekren, şöyle devam etti:

BÜYÜME VE İSTİKRAR GÜÇLENDİRİLECEK

''Önceki dönem istikrarla büyümeye odaklanmışken, bu dönem yine bu devam edecek ama özellikle büyüme ve istikrarın güçlendirildiği bir döneme de girmiş olacağız. Kişi başına milli gelirin bu dönem sonunda 10 bin dolara ulaşması hedefi, büyüme ve istikrarın daha kalıcı hale geleceğinin bir mesajı olarak algılanması gerekir. Yeni dönemde, ekonomik ve sosyal kalkınma birlikte ele alınarak, işsizlik ve istihdam konusunda yeni açılımlara imza atacak bazı düzenlemeler ve tedbirler de yer alıyor.''

3 ÖNEMLİ KONUDA ISRARI SÜRDÜRÜYORUZ

Hükümetin amacının sadece ekonomik olmadığını, diğer alanlarda da sahip oldukları imkan ve kaynakların değerini artırmak İçin, 3 önemli konuda ısrarı sürdürdüklerine işaret eden Ekren, devamla şöyle dedi:

''Bunlardan bir tanesi, piyasanın topluma olan güveni sürdürmesi. İkincisi temel makro göstergelerin güçlendirilmesi. Diğeri ise özellikle bu dönemde üzerinde duracağımız sektörel performansların artırılmasıdır. Bu, hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel performansların artırılmasına önem vereceğimizi, tercih ve önceliğimizi bu noktaya çektiğimizi gösterir.

Öncelikle genel ve sektörel anlamda verimlilik ve etkinliği artıracak düzenlemeleri ön planda tutuyoruz. Bundan beklentimiz, yapısal değişimler, koordinasyonun etkinliğinin artırılması ve piyasanın iyi işleyen rasyonel bir yapıda devam eden bir özellik kazanmasıdır.''

MAKRO VE MİKRO REFORMLAR DEVAM EDECEK

Özellikle makro ve mikro reformların devam edeceğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı, ''İkincisi özel sektör odaklı kamu politikalarını daha etkin şekilde kurgulayacağız ve uygulamaya koyacağız. Son olarak da teknoloji ve yetkinlik geliştirme projelerine hem sektör hem bölge düzeyinde ağırlık vereceğiz'' şeklinde konuştu.

Bakanlığına verilen görevin, ''eylem planının hazırlanması, izlenmesi, koordinasyonu ve sonuçlarının da hükümete raporlanmasının nasıl bir yöntemle oluşturulacağı'' olduğunu ifade eden Ekren, temel sekreterya ve hizmetlerin DPT eliyle yürütüleceği ve izleneceğini bildirdi.

3 AYLIK ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULACAK

Yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı' oluşturulacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Ekren, bunun 2008-20012 için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu söyledi.

Kalkınm planı ve AB uyum programında taahhüt edilen reformların devam ettiğini, bunlarla birlikte hükümet programının bunun daha zenginleştirilmiş ve bir adım daha ileri götürülmüş bir hal ifade ettiğini vurgulayan Ekren, öncelikli reformların sorulması üzerine, temel konulardan bir tanesinin Sosyal Güvenlik Yasası olduğunu bildirdi.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI

Ekren, bu yasayla ilgili muhtemelen son düzenlemelerin, rötuşların yapılacağını ve ardından sürecin önümüzdeki günlerde meclisin gündemine uygun olarak kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.

Enerji konusunda yarın yapılacak toplantının, enerji stratejisi ve arz güvenliğiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının kendilerine vereceği brifingten ibaret olduğunu kaydeden Bakan Ekren, ''sayın bakandan alacağımız bilgiyle bir strateji oluşturup, arz güvenliği konusunda genel kanaatleri aldıktan sonra bir yol haritası belirlenecek'' dedi.

Özel sektörle koordinasyona önem verdiklerini belirten Bakan Ekren, ekonomik sosyal konsey ile diğer konsey ve kurulların, zamanı geldiğinde kuruluş amaçlarına uygun rol ve fonksiyon görmeleri konusunda gerekli tedbirleri alacaklarını ve inisiyatifleri kulanacaklarını anlattı.

BÜYÜME RAKAMLARI

Büyüme rakamlarını da değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ekren, son açıklanan rakamların ikinci üç aylık dönemi kapsadığına dikkati çekti,

''6 aylık dönemlere bakıldığında, yıl sonu hedeflerine bakıldığında, beklentilerden uzak bir tablo göstermiyor. Bir konjonktürel gelişme diye bakıp önümüzdeki dönemde gerekli tedbirler sözkonusuysa onunla ilgili gerekli adımlarda atılacaktır'' dedi.

İŞSİZLİK ORANI

Geçmiş dönemdeki makroekonomik performansa bakıldığında önemli gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Ekren, işsizlik konusunda ise performansın diğerleri kadar iyi olmadığını ama yine de işsizlik oranında azalma olduğunu söyledi.

Yeni dönemde işsizlik konusunun, özellikle bir bakanın faaliyet alanına dahil edildiğini ve koordinasyonu de kendisinin yapacağını kaydeden Bakan Ekren, işsizliğin makul seviyelere çekilmesi yönünde nasıl katkı sağlanacağını, yapacakları ilk koordinasyon toplantısından sonra detaylandıracaklarını vurguladı.

Ekren, işsizlik fonunun kullanım amacına uygun hem işsizlerin kullanım oranını artırmayı, hem benzer şekilde istihdamı artıracak yeni bir açılıma imkan verip vermeyeceğini değerlendirip uygulamaya koyacaklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıya, hükümet programına katkı sağlayan çok sayıdaki kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılıyor.

AA