kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alırsın Ford, olursun Lord!

RAHİM AK
Sanayinin ve ihracatın devleri sadece kendilerini değil onlara güvenip ortak olanları da ihya etti. Borsa kurulduğu günden bu yana sanayi şirketlerine yatırım yapanlar paralarını katladı İhracatın ve üretimin devi Ford Otomotiv'e 1 dolar koyan yatırımcı 21 yılda tam 227 dolar kazandı. Sanayi şirketleri ortaklarının 100 doları her yıl ortalama 30 dolar arttı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Alırsın Ford, olursun Lord!
Türkiye'nin üretim ve ihracat devi sanayi kuruluşları sadece kendileri kazanmadı aynı zamanda yatırımcılarına da kazandırdı. Bataklıktan doğan dev olarak adlandırılan Ford Otomotiv hisselerine yatırım yapanlar 21 yılda paralarını tam 228'e katlayarak zengin oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın yaptığı bir araştırmaya göre borsanın kurulduğu günden bu yana en çok kazandıran şirketlerini ortaya koydu. Ford'un borsaya kote olduğu 1986 yılından bu yana bu şirketin hissesine 1 dolar koyan yatırımcının parası 21 yıl sonra 228 dolar oldu. 21 yıl önce 10 bin dolarını Ford hissesine yatıranın bugün tam 2 milyon 280 bin doları oldu. Ford yatarımcısına 21 yıl boyunca istikrarlı olarak yıllık ortalama yüzde 30 para kazandırarak iyi şirketlere uzun vadeli yatırım yapan yatırımcının zengin olabileceğini de ortaya koydu.

ÜRETENLER KAZANDIRDI
2006 yılının 9 aylık bilançolarını son veri olarak kabul edip şirketlerin dağıttığı kâr paylarını tekrar şirket hissesinde değerlendirildiğini varsayarak yapılan araştırmaya göre yine 1986'da borsaya kote olan Çimsa yatırımcısı da 1 dolarını 180 dolar yaptı. Çimsa'yı Ezcacıbaşı Holding'in şirketlerini içine alan Eczacıbaşı Yatırım üçüncü olarak izledi. Eczacıbaşı Yatırım'a 21 yıl önce 1 dolar koyan vatandaşın parası 154 dolar oldu. Bu şirketleri yine üretim ve sanayinin devleri takip etti. 1989'da borsaya kote olan Alarko Holding, Ereğli Demirçelik, Migros, İzocam ve Şişecam gibi şirketlerın yıllık ortalama getirileri uzun yıllar boyunca yılık yüzde 20'nin üzerinde para kazandırdı. Sanayinin en büyüğü Tüpraş da 1991 yılından bu yana yatırımcısının parasını 20'ye katladı. Yıllık ortalama kazancı yüzde 22 oldu.