kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BOTAŞ 'şamaroğlanına' döndü

Olcay AYDİLEK ANKARA
EÜAŞ ve EGO'dan alacaklarını toplayamayan BOTAŞ, Maliye'nin hacziyle şaşkına döndü. Maliye, vergi alacağı için BOTAŞ'ın 35 müşterisine 'ödemeyi bana yapın' yazısı gönderdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
BOTAŞ 'şamaroğlanına' döndü
Başta Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO olmak üzere kamu kurumlarından 10 milyar YTL alacağını toplayamadığı için zarar eden ve üstüne bir de ödemelerini yapmak için bankalardan kredi kullanmak zorunda kalan BOTAŞ'a Maliye'nin alacağının peşine düşmesiyle şaşkına döndü. BOTAŞ'tan 700 milyon YTL vergi alacağı bulunan Maliye, şirketin doğalgaz sattığı 35 büyük özel sektör müşterisine haciz ihbarnamesi gönderdi. İhbarnamede, doğalgaz ödemelerini BOTAŞ'a değil, Maliye'ye yapmaları istendi.

* BORÇ TAKAN TAKANA: Başta Gazprom olmak üzere dev şirketlerle stratejik projeler için masaya oturan BOTAŞ'ın son dönemde yaşadığı finansman sıkıntısının gerisinde, devletin devlete borç takması yatıyor. BOTAŞ, en büyük müşterisi olan kamu denetimindeki Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ), elektrik üretmek üzere sattığı doğalgazın parasını tahsil edemiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO (Başkent Doğalgaz AŞ) da Ankaralılara satmak üzere aldığı doğalgazın parasını ödemiyor. Belediye bu parayı kentin imarına harcarken zarar BOTAŞ'ın hanesine yazılıyor. Hazine'nin hazırladığı KİT raporuna göre, 13 Temmuz itibariyle BOTAŞ'ın, 10.5 milyar YTL alacağı bulunuyor.

* KREDİYLE ÇEVRİLİYOR: BOTAŞ, finansman açığını, değişik bankalardan sağladığı kredilerle karşılamaya çalışıyor. Faiz kapanı nedeniyle zor günler geçiren BOTAŞ, en son şoku Maliye Bakanlığı'ndan gelen bir haberle yaşadı.

* HACİZ ŞOKU: Maliye'nin, BOTAŞ'tan KDV ve ÖTV olarak yaklaşık 700 milyon YTL alacağı bulunuyor. Bu alacaklarını tahsil etmek için kısa süre önce EÜAŞ ve EGO'dan gelen paralara el koyan Maliye, bu kez de BOTAŞ'ın özel sektör müşterilerine yöneldi. Maliye, BOTAŞ'ın doğalgaz sattığı en büyük 35 müşterisine haciz ihbarnamesi gönderdi. İhbarnamede, BOTAŞ'ın, 657 milyon YTL verdiği borcu bulunduğuna dikkat çekildi. Bu şirketlere, bu alacağın tahsilatı için aylık doğalgaz ödemelerini BOTAŞ'a değil, Maliye'ye yapmaları istendi.