kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fuat Erbil Ergun Özen Hüsnü Erel

'Yabancı devlere krizde güvenip kredi açmadık'

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, mortgage dalgası nedeniyle likit ihtiyacı olan bazı yabancı dev bankalara yeteri kadar güvenmedikleri için kredi vermediklerini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yabancı devlere krizde güvenip kredi açmadık'
2001 krizinde döviz açığı nedeniyle yabancı bankalara el açan ve batma noktasına gelen bankacılık sistemi 6 yıl sonra uluslararası devleri güvenilir bulmayıp borç vermemeye bile başladı. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türk bankalarının güvenmediği için bazı uluslararası dev bankalara kredi vermediklerini açıkladı. Sektörünün şu anda 20-25 milyar dolar civarında likiditeye sahip olduğunu ve fonlama kapasitesinin yüksek olduğunu vurgulayan Özen, "Ancak biz bazı uluslararası bankalara (kredi) vermedik. Sektör olarak likitiz, krize likit girmişiz. Hiçbir Türk bankasının bilançosunda subprime kredisi (yüksek riskli mortgage kredisi) yok. Bu, sektörün denetim ve düzenlemesinin kalitesini, ayrıca risklerin iyi yönetildiğini gösteriyor'' dedi. Özen, "Bir nevi krizlere karşı şerbetlendiniz mi?'' sorusuna da, "Evet, krizi yabancı bankalardan çok daha iyi yönettik. Aktif yaratma problemimiz olmadı. Yabancı bankalar biraz daha agresif gitti'' dedi.

ABD FAİZİ 0.50 PUAN DÜŞÜRÜR
Son 1-1.5 aylık dönemde Türkiye'den çıkan paranın 6 milyar dolar olduğuna değinen Özen, ancak son bir haftadır ciddi para girdiğini, bundan dolayı dövizin düştüğünü, para girişi devam ederse kurdaki azalmanın da süreceğini söyledi. Yurt dışında herkesin subprime kredilerden korktuğunu ve yabancı bankaların birbirine para vermeye çekindiğini ifade eden Özen, 2008'e girildiğinde bu endişelerin azalacağını düşündüğünü kaydetti. Özen, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indiriminin 0.50 puan olacağını tahmin ettiğini, ancak 0.25'lik bir indirimle de çok büyük bir çalkantı olacağını düşünmediğini ifade etti.