kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hiperaktif çocuklar okula başlarken, aileleriyle okul yönetimi irtibat halinde olmalı.

Haydi çocuklar check-up'a

Sevdican GÜNEŞ / SAĞLIK SERVİSİ
Okulların başladığı bugünlerde çocukların hem sağlık hem de okul başarısı açısından kontrolden geçmesi gerekiyor. Göz, kulak ve diş kontrollerinin yanı sıra psikolojik değerlendirmelerin de yapılması, onların gelişimlerini takip etmek için çok önemli..
Çocuk check-up'larına psikolojik değerlendirmeler de eklendi. Her 100 çocuktan sekizinde görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemine karşı aileleri uyaran Acıbadem Hastanesi Çocuk Endokrin-Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, ailelerin bu iki sorunu çoğunlukla görmezden geldiği düşüncesinde. Prof. Dr. Büyükgebiz, okulların açıldığı bugünlerde kontrol gerektiren diğer sağlık sorunlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

- Hiperaktif çocuklara özel check-up yapılıyor mu?
- Okul öncesi check-up'ta çocukların psikolojik olarak da değerlendirilmesi gerekiyor. Her 100 okul çocuğundan sekizinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi görülüyor. Bu iki sorun çocuğun okul başarısını, arkadaşlarıyla ilişkisini etkileyen özel durumlar. Aile içinde de gerginliğe yol açar. Dikkat eksikliği olan çocuklar genelde, akademik yönden kapasitelerini sonuna kadar kullanamaz. Aile içinde ebeveynlerinin beklentilerini yerine getirmekte zorlandıklarından, çocuğun özgüveninin gelişmesi olumsuz etkilenir. Bu nedenle, hiperaktif çocukların okula başlamaları sırasında aile, hekim, öğretmen ve okul idaresinin sürekli irtibat halinde olması gerekir. Çocuğa dair kararlar işbirliği içinde verilmeli. Ama hiperaktif çocuklara özel bir check-up yok.

- Okul öncesinde çocuklar hangi hastalıklara karşı taranmalı?
- Çocuğun okul başarısını etkileyebilecek bazı hastalıklar önceden tarama yoluyla tespit edilebilir. Demir eksikliği kansızlığı bu hastalıkların en başında geliyor. Belirtileri ise halsizlik, üşüme hissi, yorgunluk ve solukluktur. Kansızlığı olan çocuklar için kırmızı et, sebze ve meyve ağırlıklı diyetler öneriyorum. Ayrıca okul öncesinde çocukların boy ve kilo ölçümlerini yapmak, onların büyüme hızlarının ne kadar sağlıklı olduğunu anlamak için önemli bir ölçüttür. Eğer bir çocuğun boyu akranlarından çok kısa ise tiroid fonksiyonları, gerekirse büyüme hormonu testten geçirilmeli. Tam idrar tahlili, gaitada parazit tahlili diğer yapılabilecek tetkikler arasında. İdrar tahliliyle muhtemel bir üriner enfeksiyon tanısı konulabilir. Bu tetkikler özellikle karın ağrısı, idrar yaparken yanma, mide bulantısı gibi şikâyetleri olan çocuklara mutlaka yapılmalı.

- Çağımız çocuklarının en büyük sorunlarından biri olan obeziteye karşı önerileriniz nedir?
- Obezite, hangi yaşta saptanırsa saptansın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Obezite çocukta hem fiziki görünüm nedeniyle hem de hareket azlığı nedeniyle fiziksel ve psikolojik sorunlar yaratıp, okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Obez çocukların aileleri, okul yönetimi ile işbirliği içinde olmalı ve okul kantinlerinin denetlenmesini sağlamalı.

- Çocuklar zekâ yönünden nasıl bir muayeneden geçirilmeli?
- Doğum travması olmayan, beyni etkileyen bir hastalık geçirmemiş olan çocuklarda zekâ sorunu olmaması gerekir. 0-1 yaş arasında, zamanında annesine gülümseyen, etrafı tanıyan, oyuncaklarıyla oynayan çocuklar, normal zekâ gelişimi gösteren çocuklardır. Aileler, çocuklarında etrafla ilişki kuramama, yaşıtlarıyla oynamama gibi belirtiler gözlüyorsa, hastanelerin çocuk psikiyatristlerine gidip, zekâ testi yaptırabilir.
Haberin fotoğrafları