kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nicholas Sarkozy

Fransa, referandum konusunda çark ediyor

Belkıs KILIÇKAYA PARİS
Fransa, Türkiye'nin AB üyeliği önündeki referandum engelini kaldırma hazırlığında... Avrupa Bakanı maddenin değiştirilmesini önerdi..
Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy çark ediyor... Fransa anayasasına özellikle Türkiye'nin AB üyeliğini bloke etmek için koyulan referandum yasasının kaldırılması tartışılıyor. Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Jean Pierre Jouyet, eski Cumhurbaşkanı Chirac döneminde getirilen "yeni üye kabulünde referandum şartı öngören" anayasa maddesinin değiştirilmesini istedi. Bunun gerekçesi ise, Türkiye'ye karşı konulan maddenin Balkan ülkelerinin üyeliğine de engel oluşturması...

'TAVRIMI BELİRLEMEDİM'
Fransız Le Figaro gazetesi haberi "Paris Türkiye'nin önündeki refarandum engelini kaldırabilir" başlığıyla verdi. Jouyet'in kurumsal reformlar komitesinde değişikliği gündeme getridiğini yazdı. Bu uygulamanın hiçbir ülkede bulunmadığına dikkat çeken Bakan Jouyet de referandum maddesinin "gelecekte AB üyelikleri tartışılmaz olan ülkelere karşı Paris'i zor durumda bırakabileceğini" söyledi. Referandum kriterinin yerine getirilmesinin üye olması gereken Makedonya veya Balkan ülkeleri için risk yaratmsının çok muhtemel olduğunu söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sarkozy ise "Refarandumun kaldırılmasına ilişkin tavrını eski Başbakan Edouard Balladur'un kurumsal refdrmlarla ilgili raporunu gördükten sonra açıklayacağını söyledi. Sarkozy geçtiğimiz aylarda söz konusu maddenin kaldırılabileceği sinyalini vermişti. Basın da, Sarkozy'nin çıkışını "Puan toplama ve Türkiye'yle gerginliği yumuşatma çabası" olarak niteledi.
Haberin fotoğrafları