kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bulanık görme öğrencinin okul başarısını etkiler

İLİŞKİLİ HABERLER
Bulanık görme öğrencinin okul başarısını etkiler
- Teşhis konulmamış göz ve kulak sorunları eğitimlerini nasıl etkiler?
- Görme bozuklukları beş yaşındaki çocuklarda yüzde 1-2 iken, bu oran ilköğretim çağında yüzde 10-15'e, lise çağında yüzde 20-25'e yükseliyor. Göz ve kulak sorunları, çocuğun derste tahtayı görebilmesi, kitabını okuyabilmesi, duyması ve duyduğunu anlayabilmesi için mutlaka teşhis edilip, tedavilerinin yapılması gereken durumları kapsar. Yakın veya uzağı görememe, çocuğun başarısını direkt etkiler; bazen baş ağrısı yaratır. İşitme kayıpları da dersi anlama ve dolayısıyla başarıyı olumsuz etkiler. Aileler, eğer çocuklarında yüksek sesle dinleme alışkanlığı farkederse, işitme muayenesi yaptırmalı.

- Diş bakımı konusunda neler yapılmalı?
- Özellikle diş çürüğü olan çocuklarda, bu çürükler birer enfeksiyon kaynağıdırlar. Ağız kokusu yaptığından mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Diş sorunu olan, dişleri geç çıkan veya eksik olan çocuklarda D vitamini eksikliği, beslenme bozuklukları, hipotiroidi gibi bazı hastalıklar gelişebilir. Bu yönden diş muayeneleri ile saptanacak bazı hastalıklar, sadece dişe özel olmayıp genel tanı ve tedavi gerektirebilir. Ayrıca diş muayeneleriyle düzenli çıkmayan diş tanısı erken konulup, tel tedavisine hemen başlanabilir.

- İlkokula başlamadan önce hangi aşılar tamamlanmalı?
- Aşılar, çocuklarda koruyucu sağlık hizmetinin en önemli unsurudur. Çocukluk çağında görülebilecek hastalıkların önlenmesi için gereklidirler. B tipi hepatit, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, verem, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi aşıların mutlaka yapılması gerekir ve belirli aralarla tekrarlanması da unutulmamalı. Su çiçeği, hepatit A, rota ishal aşısı, zatürre aşıları da aileler ve hekimlerin kararları sonucu okul öncesinde yapılabilir.