kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush'tan kademeli asker çekmeye onay

Bush, 8 ay önce Irak'a gönderilen destek askerleri çekmeye başlayacağını açıkladı. Ay sonunda 2 bin ABD askeri El Anbar bölgesinden çekilecek..
ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından operasyon başlattığı Irak'tan asker çekmeye start veriyor. ABD Başkanı George W. Bush, cuma sabaha karşı yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Noel'e kadar 5 bin 700 Amerikan askerinin ülkeye geri döneceğini açıkladı. Gelecek temmuza kadar 30 bin askerinin evine dönmüş olacağını kaydetti. Bush, geri çekilmenin ilk adımının bu ay sonunda El Anbar bölgesinden 2 bin 200 askerin çekilmesiyle atılacağını belirtti. Böylece 8 ay önce Irak'a gönderilen ek sayıda asker, 2008 yazına kadar kademeli olarak geri çekilmiş olacak.

PETREAUS DİLE GETİRMİŞTİ
Bush, "Ne kadar başarılı olursak, o kadar Amerikan askerinin de geri dönmesi sağlanacak" diyerek geri çekilmenin "başarılı" olmalarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Bush, ABD'nin Irak ile bağlantısının, kendi başkanlık döneminin çok ötesine yayılacağını, bu ülkenin, ABD'nin askeri, mali ve siyasi desteğine ihtiyaç duyacağını söyledi. Iraklı liderlerin, Amerika ile sağlam, sürekli bir ilişki istediğine işaret eden Bush, "Biz de bu ilişkiyi, bölgedeki çıkarlarımızı koruyacak bir şekilde ve daha az Amerikan askeri gerektirecek bir şekilde inşa etmeye başlamaya hazırız" dedi. Geri çekilme planını geçtiğimiz hafta Orgeneral Petreaus Kongre'de açıklamıştı.