kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hassas bölgeleri bilin cilt kanseri riskini silin!

Cilt kanseri gün geçtikçe daha yaygın bir hastalık haline geliyor. İstatistikler, günümüzde bu hastalığa yakalanma yaşının 19'a kadar düştüğünü gösteriyor. Cilt kanserine davetiye çıkaran başlıca etkenler arasında bilinçsiz güneşlenme ve solaryum var. Uzmanlar vücuttaki bazı noktaların bu hastalığa yakalanma konusunda diğer bölgelere göre daha çok risk taşıdığını söylüyor. Bu hassas noktaların bilinmesi, hastalıkla mücadelede büyük yarar sağlıyor. İşte cilt kanserinin en çok vurduğu noktalar...

Burun: Cilt kanserlerinin üçte biri bu noktada başlar. Çünkü burun çok fazla güneş alır.

Dudaklar: Cilt kanseri vakalarınınyüzde dördü üst dudaktagörülüyor. Bu kadar küçükbir alan için, oldukça büyükolan bu rakam dahilinegirmek istemiyorsanızgüneşlenirken dudaklarınızaen az 15 derece korumafaktörlü krem sürmelisiniz.

Göğüs, boyunsırt ve omuzlar: Bu bölgeler yaz güneşindenfazlasıyla nasibini aldığı içinkadınlar genelde bazal vepullu cilt kanserine bunoktalardan yakalanıyor.Boyun ise cilt kanserinin ensık görüldüğü ikinci nokta.Kuaförünüzden, kafaderinizi ve kulaklarınızıkontrol etmesini isteyin.

Güneşin değmediği yerler: Az bilinen bir gerçek vardır; cilt kanseri genital bölgelerde de görülebilir. Nadiren olmasına rağmen hiç UV ışınına maruz kalmayan bu bölgede de cilt kanseri olabiliyor. Eğer genital bölgenizde böyle bir bulguya rastlarsanız, hemen jinekoloğunuzdan bir biyopsi yapmasını talep edin.

Eller: Ellerin üst kısmı, genelde cilt kanserinin vurduğu üçüncü yer niteliğini taşıyor.

Gözler: Cilt kanseri vakalarının 10'da biri göz çevresinde ortaya çıkıyor. Bu yüzden şu sıralar moda olan büyük güneş gözlüklerini kullanırken, kendimizi koruduğumuzu da hatırlamak gerekiyor.

Avuç içleri, ayaklarve tırnaklar:Araştırmacılarınoluşturduğu bir istatistiğegöre Afrikalı, Afro-Amerikalı, Latin ve Asyalıkadınlarda cilt kanserigenelde tırnak diplerinde,avuç içlerinde ve ayaktabanlarında görülmekte.Ancak bunun kaynağı henüzbulunabilmiş değil.

Saç ayrım noktası ve kulaklar:Genelde unuttuğumuz buküçük noktalarda cilt kanse-rine yüzde dört oranındarastlanıyor. Kulaklarınızı vesaç ayrım noktalarınızı koru-mayı unutmayın! Kesinlikleşapkasız güneşe çıkmayın!

Alt bacaklar: Kadınlar şort ve etek giyer ama bu bölgelere yüksek korumalı kremler sürmeyi ihmal eder. Alt bacaklarınızı güneşten korumayı sakın unutmayın!