kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Saraylar'ın mermer çöpçüsü

Bakan Tüzmen bu kez ihracat verilerini açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Marmara Adası'na gelmedi. Milletvekili seçildiği Mersin'in Kız Kalesi'nde yüzmeyi tercih etti.
İhracatçı ise yüze yüze işin sonuna geldi. İhracat rakamları, bu kez mermer diyarı Marmara Adası'nın Saraylar Beldesi'nde açıklandı. Ağustosta ihracat yüzde 23.43 artışla 8.6 milyar dolar oldu. Yıllık ihracat 98.9 milyar doları buldu.
Yani, 100 milyar dolarlık hedefe sadece 1.1 milyar dolar kaldı. 21 mermer fabrikası ve 35 taşocağının bulunduğu bu yöre, çokuluslu Belçika kökenli dünya kalsit devi olan Imerys ile Türk iş ortağı
Assos Mermercilik'in yeni bir çalışma platformuna da sahne oluyor. Assos'un Çanakkaleli patronu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hayrettin Dereli, adeta mermer beldesinin çöpçüsü gibi mermer posası olan kalsiti yani, ocaklardan mermer üretiminden sonra ortaya çıkan atıkları Imerys ile birlikte 4 aydan bu yana değerlendirerek Belçika'ya ihraç ediyor. Imerys deyip geçmeyelim!..
Gerçek bir dev. Süveyş Kanalı'nı yapan ailenin şirketi. Dereli, Imerys'i tam 4 yıl konuştuktan sonra Türkiye'de iş yapmaya ikna etmiş. Abartmıyoruz. Kalsit, hayatımızın vazgeçilmez parçası. Boya, ilaç, kağıt, deterjan başta olmak üzere hemen her sanayide kullanılıyor!.. Çünkü mermer ve atığı doğaya zarar vermiyor, tam tersine doğayı koruyor. Yani mermerin çöpü, dünya ormanlarını koruyor, kağıt için ağaç kesmek gerekmiyor.