kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Perakende çok hızlı büyüdü, 1 milyon market arabamız oldu

ÖZHAN TEZEL
Türkiye'deki marketlerde yaklaşık 1 milyon adet alışveriş arabası kullanılıyor. Tanesinin fiyatı 300 doları bulan arabalardan yılda 100 bin adet ithal ediliyor..
Hipermarket sayısının bir elin parmağını geçmediği 1995'te Türkiye'de perakende sektörünün tamamının cirosu 30 milyar dolardı. 2007 sonunda bütün sektördeki payı yüzde 30'u geçmeyen organize perakende sektörünün cirosu 30 milyar doları bulacak. Bu gelişme alışveriş arabalarını da etkiledi. Türkiye yılda 100 bin alışveriş arabası ithal etmeye başladı. Yüzde 90'ı ithal olan alışveriş arabası pazarında toplam araba sayısı 1 milyonu buldu.

KÜÇÜK İMALATÇI ÜRETİYOR
Özellikle organize perakende sektörünün gelişmesiyle alışveriş arabası üretimi de büyüdü. Fakat Türkiye'de Kayseri, Bursa ve İstanbul'da 'yerel marketler' için bu işi yapan birkaç küçük imalatçı dışında alışveriş arabası üretimi yok. Sonuç ise ithalat. Real'den Praktiker'e, Metro'dan Ikea'ya büyük perakendeciler alışveriş arabası tercihi yabancı markalar. Dünya çapında bir milyar dolar ciro yapan Alman Wanzl ve Fransız Caddie bu markaların başında. 30 milyar dolar cirolu Türkiye organize perakende sektörü, yılda yaklaşık 30 milyon doları yurt dışından alışveriş arabası almak için harcıyor. Metro Group'un son açılan Ümraniye ve Beylikdüzü Real mağazaları için 5 bin adet, tanesi 300 doları bulan Wanzl marka araba ithal edildi. Dünyanın en çok kullanılan dört tekerlekli aracı alışveriş arabalarından yılda 100 bin adet ithal eden Türkiye'de mağazaların seçimi genelde fiyatları 300 dolar ile 300 Euro arası değişen modeller. Şimdilik bu rakamlar Türk perakende sektörü için "hesaplı" bir çözüm. Sektör büyüdükçe 315 litre hacimli otomobil bagajlarından büyük alışveriş arabaları da kullanılacak. Dolayısıyla Türkiye'deki milyon dolarlık alışveriş arabası pazarı büyüyerek artacak.