kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1.2 milyar $'lık gaz elde kalacak

HACER GEMİCİ
Türkiye ilk kez doğalgazda 'al ya da öde' yükümlülüğü ile karşı karşıya kalıyor. 2007'de 36-37 milyar m3 gaz tüketeceği hesap edilen Türkiye buna karşı 40.6 milyar m3'lük gaz almak zorunda Yaklaşık 1.2 milyar dolarlık fazla doğalgazı istese de istemese de alacak olan Türkiye bu gaz için kendine pazar arıyor. 31 yeni il gazlandı ama kış çok sert geçmezse tüketim artacak görünmüyor ..
Geçmiş yıllarda yapılan doğalgaz kontratlarına konulan 'al ya da öde' yükümlülüğü bu yıl Türkiye'nin başına bela olacak. Rusya ile yapılan yoğun pazarlıklar sayesinde her defasında bu yükümlülükten kurtulan Türkiye, bu yıl ihtiyacı olmasa da yaklaşık 4 milyar metreküplük fazla doğalgazı satın almak zorunda. Bu da bin metreküpü yaklaşık 300 dolardan satın alınıyor olsa yaklaşık 1.2 milyar dolar demek ki, Türkiye fazla gazı almasa da bu parayı Rusya'ya ödemeye mecbur. Aslında Boru Hatları Petrol Taşıma AŞ yani BOTAŞ'ın talep tahminlerine bakıldığında al ya da öde yükümlülüğüne giren gaz miktarının 7.8 milyar metreküp olduğu görülüyor. BOTAŞ'ın talep tahminine göre Türkiye bu yıl Yunanistan'a yapılması planlanan 492 milyon metreküplük doğalgazla birlikte 32.7 milyar metreküp gaz tüketecek. Kontrata bağlanmış olan gaz alım miktarı ise 40.6 milyar metreküp. Anlaşmalara göre aradaki bu farkı Türkiye ya satın alacak ya da parasını ödeyecek.

SANTRALLER TÜKETİMİ ARTIRDI
Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerde üretimin kısılması ve doğalgazla çalışan termik santrallerin kapasitelerinin artırılması nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tahminine göre toplam doğalgaz tüketimi 36.2 milyar metreküpü bulacak. En iyi ihtimalle Türkiye 4 milyar metreküplük fazla gaz ile karşı karşıya durumda. Yani bu yıl kış olağanüstü soğuk geçmez ve tüketim patlama yapmazsa Türkiye ciddi bir külfet ile karşı karşıya bulunuyor. Üstelik önümüzdeki yıllarda almak zorunda ihtiyacımız olmadığı halde almak zorunda kalacağımız gaz miktarı da artıyor. Bunun için Enerji Bakanlığı'nın en çok önem verdiği proje Avrupa'ya gaz götürecek olan Nabucco Projesi. Azerbaycan ve İran'dan gelecek doğalgazı Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya ve Macaristan güzergahını izleyerek Avrupa'ya ulaştıracak. Fakat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kazakistan ve Türmenistan liderleriyle Rusya üzerinden geçecek yeni bir doğalgaz boru hattı inşa etmek üzere yaptığı anlaşma Nabucco'yu tehlikeye düşürmüş durumda. Kısa vadede Türkiye'nin güvendiği ihracat kapısı ise komşumuz Yunanistan. 15 Eylül'de resmen açılışının yapılması beklenen bu hat ile birlikte Türkiye ilk etapta 492 milyon metreküp doğalgazı komşuya satmayı hazırlanıyor.

'BORULARDA DEPOLARIZ'
Konuyla ilgili görüştüğümüz Enerji Bakanlığı yetkilileri Rusya ile al ya da öde yükümlülüğünün azaltılması için bu yıl bir görüşme yapılmayacağını belirterek, "Zaten geçmiş yıllarda önemli kazanımlar elde ettik. Söz konusu fazla gazın sorun olmayacağını düşünüyoruz. Boru hatları ciddi olarak depo görevi görüyor" değerlendirmesinde bulunuyorlar.