kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türk bankaları aşırı değerliydi o rakamları ödemek istemedik'

SEÇKİN ÜREY
Güney Afrikalı Standard Bank'ın Avrupa Başkanı Martin Botha'ya göre Türkiye ile Güney Afrika benzer özellikler sergiliyor. Botha, Güney Afrika para birimi gibi Rand'ın işlem gördüğü piyasaların gelişimine katkı sağladıklarını Türk Lirası piyasasının da 1-2 yıl içinde gelişime sahne olacağını belirtti...
Güney Afrikalı Standard Bank'ın Avrupa, Eski Sovyetler Birliği Orta Asya ve Orta Doğu Bölge Başkanı Martin Botha, Türki'ye de banka almak için incelemeler yaptıklarını, ancak Türk bankalarının aşırı değerlendiğini ve diğer uluslararası bankaların yaptığı değerlemelere katılmadıklarını söyledi. İsmi Standard Ünlü olarak değişen Dundas Ünlü ile önceki gün imzalanan ortaklık anlaşması için Türkiye'ye gelen Botha, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Dundas Ünlü Menkul Değerler'in yüzde 67'sini satın alan Standard Bank, madencilik finansmanı, emtia ticareti aracılığı ve emtia piyasaları hedge'i konularında dünya liderliğini elinde tutuyor. Yaklaşık 40 ülkede faaliyet gösteren bankanın toplam aktif değerleri 139 milyar dolar ve piyasa değeri 18 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye'de 1999 yılından bu yana faaliyet gösteren Standard Bank'ın yerel bankaların yabancılara satıldığı bir dönemde neden banka alma yoluna gitmediği sorusuna Botha, "Burada banka almak için değerlendirmeler, incelemeler yaptık. Diğer uluslararası bankaların yaptığı değerlemelere katılmadık" yanıtını verdi. "O rakamları ödemeye inanmadık" diyen Botha, gelecekte olabilmekle beraber şu an için ilgilendikleri herhangi bir fırsat olmadığını söyledi. Türkiye pazarında daha fazla büyüyeceği tahmin edildiği için her bankaya yer olduğu düşüncesi bulunduğunu belirten Botha, "Türk bankaları fazla değerlendi. Ama bu gelişmekte olan piyasaların tamamında gözleniyor. Dünyada söz konusu fiyatlardan banka alındığında ülkenin hızlı büyümeye devam etmesi gerekiyor. Büyüme yavaşladığında, ki bugünlerde bundan bahsediliyor, o zaman sektörde konsolidasyondan bahsedilebilir. Ancak bunu sadece Türkiye için söyleyemem" diye konuştu.

İKİNCİ ADIM LİSANS
Standard Bank'ın tamamıyla gelişmekte olan ülkelere odaklandığını ve merkezi gelişmekte olan bir ülkede olan tek uluslararası banka olduğuna dikkat çeken Botha, "Türkiye, Rusya gibi bizim için anahtar ülkelerden biri. Şimdi Türkiye'de bir platform oluşturmuş olduk" dedi. Standard Ünlü'nün kendileri için ilk adım olduğunu antalan Botha, şunları söyledi: "Standard Ünlü'deki yönetim kapasitesi ikinci adıma geçmeye uygun. Gelecekte bir noktada yatırım bankacılığı lisansı için başvurabiliriz. Tabii daha fazla büyümek için bütün seçenekleri inceleyeceğiz, ama organik büyüme izleyeceğimiz ilk yol olur. İyi bir fırsat çıkarsa inorganik büyüme seçeneği tabii ki değerlendirilir. Genel pazarın büyümesine göre planlarda değişiklik olabilir."