kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kim zayıflatmalı?

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
Kilo vermek için bir uzman arayışına girenler dahiliye uzmanı ile diyetisyen arasında kararsız kalıyor. Sayıları giderek artan diyetisyenler gerçekten etkili mi, yoksa zayıflamanın doğru adresi dahiliye uzmanları mı? Karar veremeyenler için uzmanlar konuyu tartıştı..
Diyetisyenin kanunen tetkik yetkisi yok
Diyetisyenler kapsamlı bir hizmet verdiklerini göstermek için önce tetkik istiyor. Ancak kanunen onların ne tetkik isteme, ne de ilaç yazma yetkileri yok. Kaldı ki eğitimleri de bunun için yeterli değil. Etik olarak bu kişiler kendi başlarına muayene açmamalı; bir hastane veya poliklinikte dahiliye uzmanıyla birlikte hastaya yardımcı olmalı. Prof. Dr. Ziya Mocan (Dahiliye Uzmanı)

Dört yıllık eğitim kimseyi uzman yapmaz

Kanunen reçete yazma ve tahlilleri isteme yetkisi iç hastalıkları uzmanındadır. Ancak Türkiye'de buna uyulmuyor. Kaldı ki diyet konusunda 4 yıl eğitim almak yeterli değil. Dr. Ender Saraç (Aile Hekimi)

Kilo uzun vadede verdirilmeli

Bu bir ekip işidir. Endokronoloji, psikolog ile diyetisyen kombine bir program hazırlamalı ve kişinin kısa vadede değil, uzun vadede sağlıklı kilo vermesi hedeflenmeli. Bu yüzden ben de kilo sorunu olan her insana sağlıklı ve uzun yaşam yollarını öğretmeye çalışıyorum. Haluk Saçaklı (Obezite Danışmanı)

Doktor reçete yazar, diyetisyen uygular

Ciddi miktarda kilolar verilecekse mutlaka doktor kontrolünde olmalı. Beslenme uzmanları; kendilerine doktor tarafından gönderilen diyet reçetesini hazırlayarak kişiyi takibe alır ve beslenme alışkanlıkları konusunda ona yardımcı olur. Diyetisyen tek başına tedavi edemez. Dr. Seran Göçer (Medikal Estetik Uzmanı)

Herkes herkesi zayıflatmaya çalışıyor
Taylan Kümeli (Beslenme ve Diyet Uzmanı) Günümüzde sağlıkla ilgili olsun ya da olmasın herkes zayıflatmaya çalışıyor ve insanların sağlığını tehlikeye atabiliyor. Ancak doğru olan, ekip çalışmasıdır. Dahiliye uzmanları, gerekli tahlilleri yapıp diyetisyeni yönlendirir. Diyetisyen de uygun diyeti hazırlayıp, hastayı takip eder.

Kursa gidip sertifika almakla olmaz

Dilara Koçak (Beslenme ve Diyet Uzmanı) Güzellik salonları ya da kısa dönem kurslar sonucu alınan sertifika yetkileri, obezitenin tedavisi için yeterli değildir. Obez bireyler, 'hekim, diyetisyen, egzersiz uzmanı ve psikolog' eşliğinde tedaviye başlamalı. Zira ne bir doktor diyet uzmanı gibi beslenme programı hazırlamalı, ne de diyet uzmanı bir hekim gibi fiziksel muayene yapmalı.
Haberin fotoğrafları