kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tatlandırıcılar ne kadar masum?

Diyet yaptığım zamanlarda, çay ve kahve içerken şeker yerine tatlandırıcı kullanıyorum. Bu gerçekten işe yarar mı, yoksa daha mı tehlikeli ?
Amerika nüfusunun yüzde 75'i kilo almamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanıyor. Ancak beslenme zincirine giren tatlandırıcıların tarihi çok eski olmadığı için uzun vadeli etkilerini görüp emin olmak için beklemek gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, tatlandırıcı kullananlar için şu önerilerde bulunuyor:

* Aşırı yemek yemenize neden oluyor, çok fazla boş kalori tükettiğinizi düşünüyor ve beslenme değerlerinizi ihmal etmenize yol açıyorsa; tatlandırıcılardan uzak durun!

* Tatlandırıcılar belki kilo almamanızı sağlayabilir ama genel olarak gerçekten sağlıklı kilo vermenizde bir yarar sağlamaz.

* Gıda lifi oranından zengin yiyecekler, tatlandırıcıların aksine açlığınızı bastırmada size yardım eder ve kilo vermeniz kolaylaşır.

* En favori yiyecek ve içeceklerin şekersiz versiyonlarını aramak yerine, onları besin değerleri açısından zengin yedekleriyle değiştirin.