kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuğuma ilaçlarını nasıl vermeliyim?

Dr. Metin Okucu
Geçenlerde çocuğum rahatsızlandı. Doktora gittik antibiyotik verdi. Ama hazırlanışı da ölçeği de bana çok karışık geldi. İlacını verirken tereddüt ettim. Bazen de küçük rahatsızlıklarda evde bulunan ilaçlardan verdiğim oluyor. Sizce bu yanlış mı? Çocuğa ilaç nasıl verilmeli?

Eğer çocuğunuza ilaç vermeniz gerekirse, bunu doğru ve emniyetli bir şekilde yapmayı bilmeniz çok önemlidir. Reçetesiz ilaçlar kullanmanız gerekirse dikkatli olun! Her ne kadar önermediğimiz bir yol olsa da; bazı acil hallerde veya seyahatlerde, doktora danışma imkanı olmadığı durumlarda, bir tanıdığın veya eczacının tavsiyeleri üzerine reçetesiz ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Burada yapılması gereken, ilaçların kutuları veya prospektüslerinde yazılı bilgileri dikkatle okumak ve bunlara kesinlikle uymaktır. İlk olarak bilinmesi gerekenler; ilacın çocuklar için uygun olup olmadığı, içeriğinde ne olduğu ve hangi sıklık ve dozda verileceğidir. İlaç kullanıldığında görülmesi muhtemel yan etkiler ve kullanılmaması gereken durumlar da öğrenilmelidir. Eğer ilaç üzerinde 12 yaş altı çocuklar için doz belirtilmemişse, bir eczacı veya doktora sormadan çocuğunuza kesinlikle vermeyin. Uygun olup olmadığını ve dozu muhakkak sorun. Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları alkol içerebilir. Bu durumda da doktora sormanızda fayda var. Eğer ilaçların ambalaj veya şişeleri açılmışsa kullanmayın. Bozulmuş veya içerisine başka şeyler konmuş olabilir!

ÇOK ŞEY BİLMELİSİNİZ

Doktorunuzun verdiği reçeteli ilacı kullanacağınız zamanlarda; reçetenizi aldıktan sonra doktorunuza ilaçlarla ilgili sorularınızı çekinmeden sorun. Bilmeniz gereken birçok şey vardır: İlaç nedir ve ne için verildi? Başka ilaçlarla bir kötü etkileşimi var mı? İlaç ne sıklıkta ve ne kadar süreyle alınmalı? Eğer bir doz vermeyi unutursam ne yapmalıyım? Yan etkileri var mı? Bu durumda ne yapmalıyım? İlacın etkisi ne zaman ortaya çıkar? İlacı satın aldığınızda; reçetenizdeki ilaç olup olmadığını kontrol edin, doktorunuza sorulmadan değiştirilmesine izin vermeyin. Nasıl kullanmanız gerektiği konusunda doktorun anlattıklarını unuttuysanız veya bir fikriniz yoksa, eczacınızdan detaylı tarif isteyin ve hatta yazılı olarak alın.

DOĞRU ÖLÇEKTE VERİN
İlaç dozlarını doğru ölçerek hazırlayın. Sıvı şeklindeki ilaçların kutusunda doz ölçmeye yarayan kaşık, ölçek veya damlalıklar bulunur. Bunları kullanmaya özen gösterin. Mutfağınızdaki kaşık veya kapları kullanarak ölçmek doğru değildir, her tatlı veya çay kaşığı aynı miktarda sıvı almaz. İlaçla birlikte çıkan ölçüm kaplarının kenarlarında rakamlar vardır, bunları dikkatlice okuyun. Şimdi en çok kullanılan doz ölçerlere bir göz atalım: Doz ölçek kapları: Bunlar bir kaptan dökmeden içebilen çocuklar içindir. Kabın kenarındaki rakamlara gözünüz hizasında ve düz olarak bakın ve önerilen miktarı hazırlayın. Kaşıklar: Ölçek kaplarından içemeyenler içindir, uzun yassı bir sapı ve ucunda kaşık ağzı bulunur. Göz hizasında ölçüm yapın ve çocuğunuzun kaşıktan içmesini sağlayın. Damlalıklar: Bir başka sıvıya karıştırmak veya direkt damlalık ağzından ilacı almak için kullanılır. Göz hizasında ölçün ve ucundan boşa damlatmadan çocuğa verin. Şırıngalar: Doğru doz içine çekildikten sonra ağza sıkılmak için hazırlanmıştır. Bir avantajı, eğer ilacı bir başkası daha sonra verecek ise önceden hazırlayabilme imkanıdır. Ancak uçlarındaki kapakları veya normal enjektör kullanmanız gerekirse de iğneyi çıkarmayı ve derhal ortadan kaldırmayı unutmamalısınız. Son olarak bütün bunlara rağmen aklınızda şüphe veya sorularınız kalırsa, muhakkak doktorunuza sorun. Çekinmeyin, ayıp olmaz! Hastayı bilgilendirmek doktorların en önemli vazifesidir.