kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Liderlerden Gül'e tebrik yağıyor

Yeni Haber
BUSH TELEFONLA KUTLADI

ABD Başkanı George W. Bush, cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ü telefonla arayarak kutladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin Gül döneminde de devam etmesini beklediklerini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Bush'un Gül'ü kutladığını söyledi. Johndroe, Bush'un Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye ile ABD'nin güçlü bir dostluğu olduğunu belirttiğini aktardı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey ise yayınlandığı yazılı açıklamada, ABD'nin Gül'ü tebirk ettiğini belirterek, "Bu seçimin başarı ile tamamlanması, Türk demokrasinin bir isteği ve Türk Anayasası'nın gücünün sonucudur. ABD, Türkiye ile olan güçlü ilişkilerini Gül ve yeni seçilen hükümet ile devam ettirmeyi beklemektedir" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SEÇİMLERİN BAŞARIYLA TAMAMLANMASI TÜRK DEMOKRASİSİNİN OLGUNLUĞUNU GÖSTERİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı yazılı bir açıklama yayımlayarak, "seçim sürecinin başarıyla tamamlanmasının, Türk demokrasisinin olgunluğunu ve Türk anayasasının gücünü gösterdiğini" belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Parlamento tarafından bu göreve seçilmesinden dolayı kutluyor. Bu seçimlerin başarıyla tamamlanması, Türk demokrasisinin olgunluğunun ve Türk demokrasisinin gücünün kanıtı niteliğini taşıyor. ABD, Cumhurbaşkanı Gül ve göreve başlayacak yeni Türk hükümetiyle birlikte çalışarak, Türkiye ile mevcut olan güçlü ilişkimizin devam ettirilmesini bekliyor" dedi.

Sözcü Casey, daha önce de gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlığı adına Gul'ü sözlü olarak kutlamıştı.

GÜL'E BİR TEBRİK DE BAE'DEN GELDİ

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması Orta Doğu ülkelerinde de yankı buldu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Cumhurbaşkanı Halife Bin Zayid El Nehayan, yolladığı tebrik ettiği mesajında Gül'e başarı diledi ve Türk halkının refah seviyesinin yükselmesini umut ettiğini dile getirdi.

BAE resmi haber ajansı Wam'ın haberinde, ülkenin diğer önde gelen liderlerinin de Ankara'ya tebriklerini yolladıkları kaydedildi.

PUTİN: RUSYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GELİŞECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla bir tebrik mesajı gönderdi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamaya göre Putin mesajında, Rusya ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin iki halkın yararına daha da gelişeceğine olan inancının tam olduğunu belirtti. Putin: "Rusya ve Türkiye ilişkileri iki ülke halklarına yararlı olacağı gibi bölgenin istikrar ve güvenliğine de katkı sağlayacak" dedi.

Rusya lideri mesajında her zaman üzerinde önemle durduğu karşılıklı anlayışın ortak çalışma çabasını arttıracağını belirterek: "Karşılıklı anlayış ve ortak çalışma isteği ikili ilişkilerimizi çok yönlü ortaklık seviyesine taşıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ARAP BİRLİĞİ: GÜL'ÜN SEÇİLMESİ MUTLU OLDUĞUMUZ ÇOK BÜYÜK BİR GELİŞME

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Abdullah Gül'ün Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek seçimi 'mutlu olduğumuz büyük bir gelişme' ifadeleriyle nitelendirdi. Cihan Haber ajansı'na konuşan Musa, "O dışişleri bakanlığı döneminde de çok etkin bir politika izledi." dedi. Musa, Gül ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın şahsında tüm Türk milletini kutladığını da belirtti.

Türkiye'nin bölgede çok etkin bir rol oynadığını bu rolünün Gül'ün seçilmesiyle daha da artacağına inandığını ifade eden Musa, Türkiye'nin atacağı adımları çok yakından takip edeceklerinin de altını çizdi.

Türkiye'nin özellikle İsrail üzerindeki etkisini kullanarak Filistin sorununun çözümü ve Irak konularında nüfuzunu kullanarak bölgede barışı tesisi için büyük çaba sarf edeceğini belirten Musa, Abdullah Gül ile dostluğunun çok eskilere dayandığını, bunun artarak devam edeceğine işaret etti.

ALİYEV, ABDULLAH GÜL'Ü TELEFONLA ARAYARAK TEBRİK ETTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Abdullah Gül'ü telefonla arayarak Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Bölümü'nden yapılan açıklamada, Aliyev'in Gül'ü arayarak Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik ettiği bildirildi. Görüşmede Aliyev ve Gül'ün iki ülke ilişkilerinin önemini vurguladığı kaydedildi. Ayrıca iki liderin, Türkiye -Azerbaycan ilişkilerinin gelişerek devam edeceğini söylediği ifade edildi. Aliyev ve Gül'ün telefon görüşmesinde her iki ülkenin çıkarlarını ilgilendiren bazı konularda görüş alış verişinde bulunulduğunun altı çizildi.

Aliyev'in ayrıca Gül'e bir de tebrik mektubu gönderdiği belirtildi. İlham Aliyev, mektubunda, "Sayın Cumhurbaşkanı, sizi Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçilmeniz dolayısıyla yürekten tebrik ediyorum. Temsil ettiğiniz Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) geçen ay seçimlerinde elde ettiği başarı ve sizin Cumhurbaşkanı seçilmeniz kardeş ve dost Türkiye halkı tarafından desteklendiğinizin delilidir. Sizin şahsınıza büyük itimat, saygı ve güvenin parlak ifadesidir." dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, GÜL'Ü KUTLADI

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Abdullah Gül'ü, cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla kutladı.

İran cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Gül'e dün gece gönderdiği tebrik mesajında, ''Cumhurbaşkanı seçilme haberinizi büyük bir mutlulukla aldım. Size, İran milleti ve hükümeti adına samimi tebriklerimi iletmekten büyük mutluluk duyuyorum'' ifadesini kullandı.

"Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde iki ülke milleti ve hükümetinin her alandaki ilişkilerde daha güzel gelişmelere tanık olacağına inandığını" belirten Ahmedinejad, mesajında, ''Yüce Allah'tan size, kardeş ve dost Türkiye halkına başarılar diliyorum'' ifadesine de yer verdi.

STEINMEIER: TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞINA SEÇİLMENİ İÇTENLİKLE KUTLUYORUM

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Abdullah Gül'e bir kutlama mesajı göndererek, kendisine Cumhurbaşkanlığı görevinde başarılar diledi.

Steinmeier, mesajında Gül'e, geçmiş yıllardaki sıkı ve güven dolu işbirliğinden, özellikle de kültürler arası diyaloğa birlikte sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ederek, şu ifadelere yer verdi:''Görüşmelerimizi ve buluşmalarımızı büyük memnuniyetle hatırlıyorum. Bunları çok takdir ettim. Türkiye'nin AB ile yakınlaşmak için gerçekleştirdiği hızlı reformları yeni görevinde de destekleyeceğine ve AB üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi için çaba harcayacağına eminim.''

ALMAN POLİTİKACILARDAN TEPKİLER

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinin, Avrupa yolunda Türkiye'nin reform politikası açısından olumlu olduğunu belirterek, ''Dışişleri Bakanı olarak Avrupa yolunda büyük çaba harcamıştı. Dünyaya açıklığı ve tecrübeleri iyi şartlar oluşturuyor'' şeklinde konuştu.

Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye tarafından tanınması ve Türkiye'nin AB üyeliği yolunun kapatılmaması görüşlerini dile getiren Polenz, ''Türkiye'de kapıları insanların yüzlerine kapattığımız şeklinde algılanabilecek her türlü davranıştan kaçınmalıyız'' dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Walter Kolbow, Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Gül'ün görevinin Türkiye'deki istikrarı korumak olduğunu ifade etti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Markus Söder, Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliğine bir kez daha karşı çıkarak, ''Türkiye'nin AB üyeliğine prensipte karşı çıkıyoruz. Cumhurbaşkanı kim olursa olsun'' dedi.

VURAL ÖGER'İN GÖRÜŞLERİ

SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger de, ''Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde dış politika ağırlık kazanacak'' dedi.Öger, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, akıllı ve diyalogları iyi olan bir insan. Avrupalı birçok dostu var. Cumhurbaşkanlığı döneminde daha aktif bir dış politika izleyeceğini umuyorum'' diye konuştu.

Gül'ün demokratik yöntemlerle seçildiğini ve Cumhurbaşkanı olarak da herkesi kucaklayacağına inandığını ifade eden Öger, şunları söyledi:''Türkiye'de ve dünyada, eşinin türbanlı olmasından dolayı bazı ön yargılar var. Gül'ün, sağ duyuyla sorunların üstesinden geleceğini tahmin ediyorum. Demokrat ve demokrasiden yana bir insan olarak, yapılan icraatları görmek gerekiyor. Tüm bunları zaman gösterecek. Ancak bilinen bir gerçek var ki, o da Türkiye ve AB ilişkilerinin hız kazanacak olması. Türkiye, Gül döneminde Batı ve Doğu arasında dengeleri sağlayacak.''

Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kendisini tebrik için Ankara'ya gideceğini sözlerine ekleyen Öger, ''Gül, demokrasiye ve laikliğe bağlı kalacağını belirtti. AB'de saygınlığı olan Gül, zannediyorum ilk icraatı olarak Avrupa'nın başkentlerini ziyaret edecek'' dedi.

HRİSTOFYAS: CUMHURBAŞKANI GÜL'LE TÜRKİYE'DEKİ REFORMLARIN DEVAM EDECEĞİ AÇIKTIR

Güney Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı ve AKEL partisi genel sekreteri Dimitris Hristofyas, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Türkiye'deki reformların devam edeceğinin açık olduğunu" söyledi.

Rum kesiminde yayımlanan Alithia gazetesine göre, dün Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Dimitris Rallis ile görüşen Hristofyas, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimine değindi.

"Cumhurbaşkanı Gül'le Türkiye'deki reformların devam edeceği açıktır" diyen Hristofyas, "ancak olumlu gelişmelerin yaşanması ve Kıbrıs sorununun çözülmesi yönünde Türkiye'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili tutumunu değiştirip değiştirmeyeceğinden emin olmadığını" kaydetti.

Bu arada, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi hem Kıbrıs Türk basınında, hem de Rum basınında geniş yer aldı. Adadaki gazeteler, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesini birinci sayfalarından duyurdular.

İSPANYA BAŞBAKANI ZAPATERO'DAN TEBRİK MESAJI

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Abdullah Gül'ü, cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Zapatero mesajında, "Gül'ün, Avrupalı ortak değerlerin güçlendirilmesine katkıda bulanacağına inandığını" ifade etti.

Abdullah Gül'e Cumhurbaşkanı olarak yeni görevinde başarı dileyen ve Gül'ü kutlayan Zapatero, "İspanyol hükümetinin iki ülke arasındaki sıkı dostluk ilişkilerinin ve işbirliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi arzusunda olduğunu" kaydetti.

BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI GEORGİ PIRVANOV'DAN ABDULLAH GÜL'E TEBRİK MESAJI

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tebrik mesajı yolladı.

"Cumhurbaşkanı olarak sizin yönetiminizde Türkiye devletinin, bölgede barış ve istikrar ortamında gelişim ve yükselişini sürdüreceğine inanıyorum" diyen Pırvanov, Abdullah Gül'ün Bulgaristan ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerine katkısını vurguladı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Pırvanov, Gül'e tebrik mesajında, "Siyasi kariyerinizde Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak komşu ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine kişisel katkınızı takdirle karşılıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sağlık ve başarılar dileyen Pırvanov, mesajında "Bundan sonra Cumhurbaşkanı olarak da ülkelerimiz arasındaki dostluk ve işbirliğini destekleyeceğinize inanıyorum" ifadesine yer verdi.

ROTH: GÜL'ÜN ÇOK GÜÇLÜ BİR CUMHURBAŞKANI OLMA ŞANSININ BULUNDUĞUNA İNANIYORUM

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, "Abdullah Gül'ün çok güçlü bir cumhurbaşkanı olma şansının bulunduğuna inandığını" söyledi.

Roth, Gül'ü çok iyi ve yakından tanıdığını belirterek, ''Kendisini Türkiye'deki bu önemli makama seçilmesinden dolayı gönülden tebrik ediyorum. Abdullah Gül, Türkiye'de herkesin güvenini kazandığı zaman daha güçlü olacak. Abdullah Gül'ün çok güçlü bir cumhurbaşkanı olma şansının bulunduğuna inanıyorum'' dedi.

"Türkiye'deki krizin sona ermesinden dolayı çok memnun olduğunu, şimdi Türkiye'nin yeniden sükunete kavuşması ve siyaset yapması gerektiğini" ifade eden Roth, ''Abdullah Gül'ün başarılı bir dönem geçirmesini diliyorum. Bu dönem içinde güçlü olmasını ve modern Türkiye'yi temsil etmesini diliyorum'' şeklinde konuştu.

"Gül'ün, herkesin cumhurbaşkanı olduğu zaman AB reform süreci ve Türkiye'deki demokratikleşme yönünde sinyal vereceğine inandığını" kaydeden Roth, "AK Parti'nin tüm kesimlerden oy almasının, halkın, Türkiye'deki reform sürecini ve Avrupa yolunu desteklediğini, gücün demokratik kontrolde olmasını istediğini, şovenizmi, militarizmi ve milliyetçiliği istemediğini gösterdiğini" belirtti.

"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bu dramatik seçim yenilgisinden sonuç çıkartmamasından dolayı üzüldüğünü" de ifade eden Roth, "seçimin mağlubunun Baykal olduğunu, Türkiye'de sosyal demokrasiyi köşeye sıkıştırdığını, sosyal demokrasiyi değiştirdiğini, çabalarının sosyal demokratlıkla ilgisi olmadığını" savundu.

Roth, "AB'nin ve üye ülkelerin, ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'deki reform sürecini desteklemeleri gerektiğini" belirterek, Türkiye'nin AB yolunda engellenmemesi uyarısında bulundu. "Aksi takdirde bunun Türkiye'deki reform karşıtı çevreleri güçlendireceğini" ifade eden Roth, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne de (CDU) bu konudaki "iki yüzlü" tutumundan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Türkiye'deki muhalefet partilerinden de ülkedeki reform sürecini desteklemelerini isteyen Roth, Eylül ayı sonunda Türkiye'ye giderek, cumhurbaşkanı seçilen Gül'ü ve yeni kabine üyelerini ziyaret edeceğini söyledi.

Roth ayrıca, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek, kendisini genel seçimleri yeniden kazandığı için tebrik ettiğini, kendisinden çevre ve iklimin korunmasıyla ilgili politikalara ağırlık vermesini istediğini" kaydetti.

YAĞCILAR: GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI, HEM TÜRKİYE HEM DE TÜRKİYE DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ

Kosovalı Türklerin lideri Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığına seçilmesinin Kosovalı Türkler için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.

Yağcılar, Cihan'a yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: "Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı olarak sayın Abdullah Gül'ün seçilmesini tebrik etmek istiyorum. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi Türkiye için önemli olduğu kadar Türkiye sınırları dışında yaşayan Türkler için de çok önemlidir. Bilhassa sayın Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı görevi sırasında çok sayıda görüşmelerimiz oldu ve aynı zamanda Kosova'nın geçtiği bu kritik dönemde verdikleri desteği şu an bulunduğu Cumhurbaşkanı sıfatıyla devam ettirmesini ümit ediyoruz.

Gül'ün Türkiye cumhurbaşkanlığına seçilmesi hem Kosovalı Türkler için hem de Kosova için çok önemli bir olaydır. İlişkilerimizin aynı seviyede devam edeceğine inanıyorum. Bir kez daha Türkiye ve Türkiye dışında yaşayan Türklere hayırlı olmasını diliyorum" dedi.