kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk mesaj: Herkesi kucaklayacağım

Bülent AYDEM?R ANKARA
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'deki kendi kaleme aldığı konuşmasında ordudan sivil toplum örgütlerine kadar her kesime ilişkin olumlu mesajlar verdi, cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı kalacağını vurguladı..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemin ettikten sonra TBMM'de birleştirici bir konuşma yaptı. Cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı kalacağını vurgulayan Gül, kendi hazırladığı konuşmasında görev süresi boyunca hiçbir ayrım yapmadan tüm vatandaşları kucaklayacağını açıkladı ve "Kapım herkese açık olacak" dedi. Tarafsızlığını "titizlikle" koruma sözü veren Gül'ün, "Devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim" sözleri dikkat çekti.

FRAK GİYMEDİ
Gül'ü, Meclis Genel Kurul'nda tüm milletvekilleri ve konuklar ayakta karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Kurul'da İstiklal Marşı'nı çaldı ve milletvekilleri de buna eşlik etti. Gül'ün, diktirmesine karşın yemin töreninde frak giymemesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, yemin ettikten sonra yeni döneme ilişkin umut veren ve kaygıları gidermeye yönelik bir teşekkür konuşması yaparak "Beni ülkemizin 11. cumhurbaşkanı olarak seçen yüce heyetinize en içten şükran duygularımı sunuyorum" dedi. "Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi daima aklımızda olmalı" diyen Gül, "Biz bu Cumhuriyeti kolay kurmadık, bugünlere zahmetsiz gelmedik. Aziz vatanımızın her karış toprağının şehit kanlarıyla sulanmış olması, bunun kanıtıdır" dedi.

TARAFSIZLIK VE LAİKLİK
Gül sözlerine şöyle devam etti: "Görevimin zorluğunun idrakindeyim. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli çalışmasını gözetir. Bunları yerine getirmek, bir anayasal gerekliliktir. Görevde bulunacağım süre içerisinde hiçbir ayırım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım. Tarafsızlığımı titizlikle koruyacağım ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasamızın değişmez hükümleriyle belirlenmiş bu nitelikler bir bütündür ve her biri hiç kuşkusuz Cumhuriyetimizin temel değerleridir. Bu ilkelerin hepsini, hiçbir ayrımcılığa tabi tutmadan savunmak ve her fırsatta güçlendirmeye çalışmak azmi ve kararlılığı içinde olacağım. Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden laiklik, bir hak ve özgürlükler sistemi olan demokrasi içerisinde farklı hayat tarzları için özgürleştirici bir model olduğu kadar, bir sosyal barış kuralıdır da. Yalnız bu kadar da değil; hemen her toplumda zaman zaman baş gösteren çatışma ve kavga unsurlarını daha baştan ortadan kaldırmanın en kestirme yolu da yine laiklik ilkesine bağlılıktır."

"ALLAH MAHÇUP ETMESİN"
Sözlerini "Allah beni mahcup etmesin" diye tamamlayan Gül, konuşmasının son bölümünde ise şunları söyledi: "Bana tevdi ettiğiniz bu onurlu görevi yerine getirirken milletimizin ve onun iradesinin yansıdığı Yüce Meclisin desteğini her zaman ve her şartta arayacağım. Gücüm yettiğince, vatandaşlarımın huzuru, ülkemin esenliği yolunda çaba sarf edeceğim."