kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çankaya'nın yeni ev sahibi Abdullah Gül

HABER: Zübeyde YALÇIN, Hülya KARABAĞLI, Şenol ATEŞ
123 gündür süren Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışması sona erdi. Saatler, 16.13'ü gösterdiğinde AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, partisinin oylarıyla Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi..
* İşte Abdullah Gül'ün konuşmasının tam metni

Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. AKP Kayseri Milletvekili Gül, üçüncü tur oylamada gereken 276 sayısını aşarak 339 oy aldı ve Köşk koltuğunun yeni sahibi oldu. Böylece, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 123 gündür devam eden belirsizlik ve tartışma sona erdi. Abdullah Gül, oylama saatine kadar Dışişleri Konutu'ndan ayrılmadı. Saat 14.50'de Gül aracına binerek TBMM'ye geldi. TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te, Cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü tur oylaması için toplandı. Meclis Başkanı Köksal Toptan, yoklama için 10 dakika verdi, ardından 367'den daha fazla vekilin Genel Kurul'da bulunduğu belirterek tarihi oturumu açtı. MHP ile Genel Başkan Devlet Bahçeli, DTP, bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz, Hamit Geylani, Seyit Eyüpoğlu, ÖDP'li Ufuk Uras, BBP'li Muhsin Yazıcıoğlu Genel Kurul'da yerlerini aldı. CHP'li 98 milletvekili ile bağımsızlardan Kamer Genç ve Erdoğan Yetenç üçüncü tur oylamaya da katılmadı. Adana'dan başlamak üzere ismi okunan milletvekilleri kabinlere girip gizli oy kullandı. Sık sık Başbakan Tayyip Erdoğan ile sohbet eden Gül, Kayseri Milletvekilleri ile oy kullandı. Gül, oylamanın bitmesini beklemeden saat 15.50'de Meclis'ten ayrıldı.

YİNE ÜÇ FİRE VERDİ
İkinci tur oylamada dört fire verildiği için AKP'li bazı milletvekillerinin kullandıkları oyları birbirlerine göstermeleri dikkat çekti. Gül'ün adaylığına karşı çıkan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da yanındakilere oyunu gösterdi. Saatler 16.15'i gösterdiğinde oturumu yöneten Toptan, tarihi oylamanın sonucunu açıkladı ve "Anayasa'nın 102'nci maddesinde üçüncü turda aranması gereken salt çoğunluk (276) sağlanmıştır. Sayın Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kendisini kutluyor ve Türkiye Cumhuriyeti, büyük millet için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Gül, 339 oyla cumhurbaşkanı seçilirken, MHP ve DSP adayları kendi milletvekillerinin oylarını aldı. MHP adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP adayı Tayfun İçli 13 oy aldı. DTP, Yılmaz, Uras ve Geylani boş verdiği için 24 boş oy çıktı. İki milletvekili de geçersiz oy kullandı. AKP'li üç milletvekilinin yine Gül'e oy vermediği tahmin ediliyor. Çünkü AKP'nin 341 milletvekili bulunuyor. Toptan oy kullanamadığı için bu sayı 340'a iniyor. BBP'li Yazıcıoğlu ve bağımsız Eyüpoğlu'nun da Gül'e destek verdiği dikkate alındığında, Gül'ün partisinden tam destek alması durumunda 342 oy alması gerekiyordu. Geçen turda 4 fire verilmişti.

19.30'DA GÖREVİ DEVRALDI
Gül'ün cumhurbaşkanı seçildiği açıklanınca AKP'li milletvekilleri ayağa kalkarak uzun süre alkışladı. Ancak Bahçeli ve MHP'li milletvekillerinin hiç tepki vermeden oturması dikkat çekti. DTP'lilerden bazılarının da Gül'ü alkışladığı görüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı'' yazılı çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu, Anıtkabir defterine yazdı. Gül, saat 19.25'te Çankaya Köşkü'ne gelerek görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den devraldı. Saat 19.30'da başlayan basına kapalı törenle görevi devreden Sezer, saat 19.50'de eşi Semra Sezer ile birlikte sivil plakalı araçla Köşk'ten ayrıldı.