kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolgu yapmak sanattır

Dr. Yasemin Fatih Amato
Ustaca yapılan dolgular yüzümüzü adamakıllı değiştirir. Bir anda dudaklar değişir, yanaklardaki, çenedeki çöküntüler ve sarkmalar ortadan kalkar. Dolgu tekniği ile yüz şekli, hatta gözaltındaki çukur ve morluklar bile düzeltilebilir. Ancak dolgu yapmak gayet ince bir işlemdir. O kadar ki, kırışıklığın derinliğine göre iğnenin giriş açısı bile değişir. Yanlış uygulanırsa, dolgu maddesi yüzünüzde gereksiz şişkinlikler olarak kalabilir. Bazen de dolgular gereğinden daha derine yapılır. Bu da hiçbir işe yaramaz, çünkü verilen malzeme vücut tarafından hızla emilir ve kaybolur. Doktorunuzun, oturmuş bir estetik görüşü olması, yüz ve yaşlanma anatomisini, kemik yapısını çok iyi bilmesi, derinin kalınlığını titizlikle incelemesi gerekir. Ayrıca dolgu yapılacak noktalarçizgiler- çukurlar, bir sanatçı hassasiyeti ve öngörüsü ile tasarlanmalıdır.

ÜÇ AŞAMA GEREKLİ
Tüm kozmetik işlemler gibi dolguların da başarısı, yüzünüzün doğal görünmesi, bütünlük içinde olması ve dengelerin korunmasına bağlıdır. Bu nedenle, tüm meslektaşlarıma, dolguları aşamalı olarak yapmalarını tavsiye ediyorum.

* İlk seansta çöküntü olan yerler doldurulur.

* İkinci aşamada, gençlik fotoğraflarına uygun olarak yüz biçimi verilir.

* Dolgular biraz oturduktan sonra yüz biçimindeki denge geliştirilir. Bu şekilde aşamalı çalışmak, dolgular oturdukça geliştirmek, en doğal sonuçların alınmasını sağlar. Ayrıca dolgu tekniğinden mümkün olduğu kadar fazla yararlanmayı mümkün hale getirir.

DENGE ÖNEMLİDİR
Yüzün belirli bir kısmı, dolgudan sonra gayet başarılı bir şekilde gerilmiş olabilir. Ama bu durum, yüzün diğer bir bölgesinin daha yaşlı görünmesine neden olabilir. Örneğin; yanaklar ve burundan dudak kenarlarına doğru inen çizgiler fazla gerilirse, çenenizdeki hafif çöküntüler daha fazla göze batar. Dolgu ile büyük bir dudak yapılabilmesi için burun-dudak- çene arasındaki mesafelerin uygun olması gerekir. Burun estetiği geçiren birçok hastanın, burun-dudak mesafesi açılır. Bu kişilerin yüzündeki dengeyi geliştirmek için dudak dolguları çok uygundur. Küçük çenelere büyük dudak yapılacak olursa, çene çizgisi tamamen kaybolur. Bu durumda görünümü geliştirmek için biraz da çene dolgusu yapılması gerekebilir.