kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Foxman, Başbakan Erdoğan'a plaket vermişti.

Yahudi lobi kuruluşu 'soykırım'da ısrarcı

1915'te Ermenilerin yaşadıklarının soykırımla eşdeğer olduğunu ileri süren Yahudi kuruluşu ADL, iddiasında ısrarlı. Kurumun direktörü Foxman "Bu ifadeyi kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz" dedi ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yahudi lobi kuruluşu 'soykırım'da ısrarcı
Ermenilerle ilgili 1915'teki olayların "soykırımla eşdeğer" olduğunu geçen hafta ileri sürerek Türkiye'nın tepkisini çeken Amerikan Yahudi kuruluşu Anti-Defamation League'ın (ADL-İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği) ulusal direktörü Abraham Foxman, soykırım iddiasına sahip çıkmaya devam ediyor. Foxman, ADL adına geçen salı günü yayımladığı açıklamada, 1915 olaylarının "soykırımla eşdeğer" olduğunu ileri sürmüş, ancak tasarıların Kongreden geçmesine karşı olduklarını belirtmişti. Bu gelişmenin Türkiye'de yol açtığı tepkilerin ardından geçen hafta sonuna doğru Başbakan Erdoğan'a bir mektup gönderen Foxman, kuruluşunun, "son günlerde Türk liderlerine ve halkına yaşattığı acıdan dolayı derin üzüntü duyduğunu" belirtmişti.

TÜRK HÜKÜMETİNE TELKİN
Foxman, Boston kenti bölgesinde yayımlanan The Jewish Advocate adlı Yahudi dergisinde çıkan ve ADL'nin internet sayfasında da yer alan son makalesinde ise, Kongrede bekleyen soykırım tasarılarının geçmesine bir kez daha karşı çıkmakla birlikte 1915 olaylarının "soykırım" olduğunu yineledi. Foxman, "ADL, birinci olarak Yahudi halkının emniyetini ve güvenliğini gözeten bir kuruluş olmaya devam ettiği sürece, Türkiye'deki 20 bin Yahudi'nin iyiliğini ihmal edemeyiz. Ancak Türk hükümetine doğru yolda telkinde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi. Foxman, son yazısında şunları ifade etti: "Yahudileri savunan bir kuruluş olarak biz, kendilerinin kaygılara karşı kayıtsız kalamazdık. Ancak hala bir ikilemimiz vardı. Sadece Yahudi düşmanlığının (anti-Semitizm) değil, her türlü nefretin yol açtığı tehlikeler konusunda insanları eğitmeye kendisini adamış bir kuruluş olarak biz, Osmanlı İmparatorluğu'nun elinde Ermenilerin başına gelen korkunç trajediyi ihmal edemezdik, ihmal etmedik de. Üst düzey Türk yetkilileriyle toplantılarımızda, onlara geçmişle yüzleşmeleri ve ne olduğu hakkında konuşmaları yönünde telkinde bulunduk."Abraham Foxman, son haftalarda kuruluşunun birimlerini etkileyen bu konudaki bir tartışmanın patlak vermesi sonucu meseleye yeniden eğildiklerini ve 1915-18 olaylarının "soykırıma eşdeğer" olduğu kanısını paylaştıklarını anlattı.

TERİMİ KULLANACAĞIZ
Abraham Foxman, "Böyle konularda Kongre kararlarının zararlı olacağına ve Türk-Ermeni yakınlaşması sağlamayacağına inanmaya devam ediyoruz, ancak gelecekte de "soykırım" ifadesini kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz" dedi.