kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gazeteci-Yazar Süter toprağa verildi

Yeni Haber
Akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci-yazar Şakir Süter'in cenazesi, Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi Camii'nde öğle vakti kılınan namazın ardından Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Süter'in (57) cenazesi, Akşam gazetesi ile Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde yapılan törenlerin ardından Altunizade'deki MÜ İlahiyat Fakültesi Camii'ne getirildi.

Süter'in eşi Gülsüm Süter ile oğlu Barış Süter, burada törene katılanların taziyelerini kabul etti. Gülsüm ve Barış Süter'e taziyede bulunanlar arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da yer aldı.Şakir Süter'in cenazesi, öğle vakti kılınan namazın ardından eller üstünde taşınarak, cenaze aracına konuldu. Bu sırada Baykal da Süter'in tabutunu omuzladı.

Süter'in vasiyeti gereği, cenazesi camiden çıkarılırken tekbir getirilmedi ve alkış tutulmadı. Süter, daha sonra götürüldüğü Çengelköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Cenaze törenine, Süter'in ailesi, akrabaları ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, AK Parti İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, TGC Başkanı Orhan Erinç, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, TGC eski Başkanı Nail Güreli, siyaset, iş dünyası ve basın sektöründen çok sayıda isim katıldı.

SÜTER'İN ARDINDAN

CHP Genel Başkanı Baykal, cenaze töreninde gazetecilere yaptığı açıklamada, Şakir Süter'in çok seçkin bir gazeteci ve yorumcu olduğunu belirterek, onun ölümünün toplum, basın ve siyaset dünyası için önemli bir kayıp olduğunu söyledi.

Baykal, şöyle konuştu:

''Şakir Süter'in kaybı dolayısıyla hepimiz milletçe büyük üzüntü içindeyiz. Rahmetli Şakir Süter'i bir gazeteci olarak daima dikkatle izledim. Çok seçkin bir gazeteci ve yorumcuydu. Hem haberci, hem yorumcu olarak kendi yazarlık biçimiyle basın dünyamızda özel yer tutan bir gazeteciydi. Siyaseti bütün ayrıntılarıyla çok dikkatle izleyen, siyasi geçmişimizi en iyi bilen insanlardan birisiydi. Herkesle olan yakın ilişkisi, kişilere yönelik değerlendirmeleri daima toplumumuzda ilgiyle, dikkatle izlendi. Bir yorumcu olarak dikkatlerden kaçan gelişme doğrultularına vurgu yapardı. Herkesin gördüğünden farklı bir yönü ortaya koymayı başarırdı. Bunun ötesinde de çok özel bir insandı.

Sıcak, sevecen, vicdan sahibi, hak ve adalet duygusu olan, kimseye bilerek yanlışlık yapmayan, kalemini hiçbir zaman çıkar, düşmanlık, kin için kullanmayan ve hiç tanımadığı insanlara yönelik haksızlıklara bile karşı çıkmayı görev bilen, gerçeğin peşinde olan dürüst bir insandı. Son zamanlarda kendisiyle ilişkiye geçme fırsatım oldu. Sıcak, sevecen bir kişiliğe sahip olduğunu tanıyınca öğrendim. 57 yaşında böyle birikimli bir insanın aramızdan ayrılması toplumumuz, basın dünyamız, siyasetimiz için ciddi bir kayıptır. Ailesine, Akşam gazetesine, sevenlerine, okuyucularına içtenlikle başsağlığı diliyorum.''Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu da, ''Kendisini tanıdığımda 17 yaşımdaydım. O gün nasıl tanıdıysam bugün de öyle anıyorum. İyiler hep böyle olur. Allah rahmet eylesin'' diye konuştu.

ŞAKİR SÜTER'İN ÖZ GEÇMİŞİ

Akciğer kanseri tedavisi gören ve yoğun bakıma alındığı Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde önceki gün vefat eden Şakir Süter, 1950 yılında Bergama'da doğdu.

Akşam gazetesinde 1970 yılında muhabir olarak mesleğe başlayan Süter, değişik gazetelerde muhabir, istihbarat şefi, haber müdürü, genel koordinatör, yayın kurulu üyeliği ve yazarlık yaptı. Süter, meslek yaşamı boyunca haber, röportaj, dizi yazı ve hikayeler yazdı. Kanal 6'da 28 ay boyunca her sabah gündemi yorumlayan Şakir Süter, Kanal 9 ve BRT'de de 200'ü aşkın ''Galeri'' isimli haftalık haber programı hazırladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanlığı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulunan Süter, TGC Onur Kurulu Sekreteriydi.

Süter, 1990 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde ''Uzmanlaşmış Gazetecilik'' dersini veriyordu.

Süter'in ''Merkez Sağda Tapu Kavgası'', ''Beyaz Elbiseli Kadın'' ve ''Derin Halk'' isimleriyle yayınlanan 3 kitabı ile ''Fıkralar ve Fıkracılar'' isimli yayına hazırlanan bir kitabı bulunuyor.Gülsüm Süter ile evli olan Şakir Süter, Barış Süter'in de babasıydı.

(AA)