kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasaların desteğe ihtiyacı yok

* DALGA YAVAŞ YAVAŞ DURULUR: ABD'de mortgage fonlarıyla birlikte başlayan global dalgalanmadan özellikle 200-250 milyar dolarlık subprime mortgage piyasası etkilendi. Kur ve borsa da etkilenenler arasında. Ama Türk ekonomisinin geneli etkilenmedi. Ne YTL darlığı, ne döviz darlığı var. 'İlaç verilsin, piyasaya destek verilsin' şeklinde ihtiyaç yok. Hedge fonlar, girişim sermayesi, aşırı iletken ve birbirine bir anda geçen piyasalar aslında dünya için yeni. Ben bu dalgalanmanın yavaş yavaş durulacağına inanıyorum. Ama bundan sonra sanıyorum dünya finans kesimi, bu yeni dönemin biraz üzerinde düşünecektir. Finans dünyası aşırı borçlanmalar, hedge fonlar, girişim sermayesinde düzenlemelere gidecek gibi geliyor bana. Bu yeni dönemin herhalde biraz tartışılması lazım.

* TÜRKİYE'YE ETKİSİ DÜŞÜK: Bu dalgalanma sonunda dünya büyümelerinde bir azalma bekleniyor. Türkiye, bu süreçte yatırım ve risk alma iştahından çok faydalandı. Önümüzdeki dönemde global açıdan bunlarda da azalma bekleniyor. Bunlardan Türkiye nasıl etkilenir? Etkilenir tabii... Ancak son iki hafta gösterdi ki bunların Türkiye'ye çok büyük etkisi olmadı.

* REEL FAİZ DÜŞÜRÜLMELİ: Yüksek olan reel faizler de indirilmeli. Makroekonomik dengelerden vazgeçilemez. Mali disiplin ve enflasyonla mücadele devam ettirilmeli; mikro düzeyde yapılması, düzeltilmesi gereken işler de var.