kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül 8 gün sonra Köşk'te

Meclis'te 116 gün sonra yeniden yapılan cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunda bu kez '367' krizi yaşanmadı. 448 milletvekilinin katıldığı oylamada Gül'ün aldığı 341 oy 28 Ağustos'ta üçüncü turda Köşk'e çıkmasının kesin olduğunu gösterdi. Üç adayın yarıştığı seçimde, CHP seçimi yine boykot etti..
Meclis, 116 gün sonra yeniden Cumhurbaşkanı'nı seçmek için toplandı ve birinci tur oylamayı yaptı. Bu kez önceki kriz yaşanmadı ve 448 milletvekili Genel Kurul'a girip oyunu kullandı. Sonuç, dün evlilik yıldönümünü kutlayan Gül'ün yüzünü güldürmedi ancak 367'nin çok üzerindeki katılım, en geç 28 Ağustos Salı günü, üçüncü turdan sonra saat 18.00'de Çankaya Köşkü'ne çıkmasının kesin olduğunu gösterdi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 367 kararına uygun olarak önce yoklama yaptı. Milletvekillerinin yüzde 70'lik bölümü değiştiği için elektronik cihazla yapılan yoklamada ortaya çıkabilecek sorunları aşmak amacıyla verilen süre uzun tutuldu ama bu da işe yaramadı. Birçok milletvekili sisteme giremeyince pusula gönderdi. Şifrelerini unutan bazı vekiller ise görevlilerden yardım istedi. Mükerrer olmaması için pusulalar ile sistemden çıkan yoklama karşılaştırıldı. İş çok uzayınca Toptan, "367'nin çok çok üstünde milletvekili bulunduğu anlaşılmış durumdadır. Toplantı yeter sayısı var olduğu gözlenmiştir" diyerek oturumu açtı. Böylece 367' ulaşıldı ve Gül açısından birinci engel aşıldı.

YEMİN DAVETİYESİ BASILDI
AK Parti'li Abdullah Gül, MHP'li Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP'li Tayfun İçli'nin Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterildiği önerge tek tek okundu. Oylama bir saati aşkın sürdü. Birinci tur oylamaya 448 milletvekili katıldı. Gül'e 341, Çakmakoğlu'na 70, İçli'ye 13 oy çıktı. İçli ve Çakmakoğlu kendi partilerinin oylarını alırken, Gül'e, 340 sandalyesi bulunan AK Parti dışında sadece bir milletvekili destek verdi. Oysa BBP'li Muhsin Yazıcıoğlu ile Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüpoğlu, açık destek vermişti. Oylamada 23 boş, 1 de geçersiz oy çıktı. Boş oyları 20 DTP, bu parti ile birlikte hareket eden Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, ÖDP'li Ufuk Uras ve Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz verdi. Bir geçersiz oyun ise AK Parti'den çıktığı tahmin ediliyor. Meclis Başkanlığı, 11. Cumhurbaşkanı'nın yemin töreni için davetiyeleri bastırıp, protokole dağıttı. Davetiyede turların yapılacağı günler tek tek sıralandı. Yemin töreni, cumhurbaşkanının seçildiği gün saat 18.00'de yapılacak. Cumhurbaşkanlığı'nın 2'nci turu 24 Ağustos Cuma günü yapılacak. Bu turda da 367 oyu aranacak. Bulunamazsa 28 Ağustos'ta üçüncü tur yapılacak. Bu turda seçilmek için 276 milletvekilinin bir adayı desteklemesi yeterli olacak. MHP ve DSP adaylarını çekmeyeceğini ve sonuna kadar devam edileceğini açıkladı. DTP ise ikinci turda yeniden düşünecek.