kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Adamın matematik bilgisini adres tarifinden anlarım

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
* Şirince'de üzerine Matematik Köyü'nü inşa ettiğiniz arazi Nesin Vakfı'nın. Peki imar izni var mı?
-Önce yoktu. Yanında geçen yolun kadastroya geçirilmesi gerekiyordu. Önce onu geçirttik. Detaylarla boğmak istemiyorum. Özetle burası SİT alanı değil, arkeolojik saha değil. Burası düz çıplak bir arazi. İmar için büyük bir yol izlenmesi girekiyor, biz o yolun daha başındayız. Devletin bürokrasisi içinde birkaç yıldır kaybolmuş gitmişiz.

* Zaten okulun mühürlenmesi imar yüzünden değil. Peki gelelim izinsiz eğitime. Siz bu eğitimi her yıl vermiyor muydunuz?
-Veriyordum. Ayrıca ben diploma ya da sertifika vermiyorum ki. Beraberce matematik çalışıyoruz. Bütün öğrenciler burslu. TÜBİTAK ve Türkiye Matematik Derneği sponsorlarımız. Sabahtan akşama kadar bilinmeyenleri çözmeye çalışıyoruz. Ziyaretçi istemiyoruz, hatta mümkünse tabelamız bile olmasın çünkü sessiz sakin kafa çalıştırmayı arzuluyoruz. Ama bakın başımıza gelenlere.

* Şu anda köy mühürlü. Öğrenciler çadırlarda kalıyor ama dersler devam ediyor.
-Evet. Kimse matematiğin önüne geçemeyecek. Yurtdışından çok önemli hocalar ders vermeye gelmişti, gönüllü olarak. Dönüp ülkelerinde anlattılar. Bütün dünya matematikçileri ayağa kalktı. Biz devletten arazi, yardım ya da herhangi bir şey istemiyoruz. Sadece tavrı anlamıyorum.

* Nasıl bir tavır bu?
-Bizim de işleyişte bazı yanlışlarımız olabilir. Ama bunu bile söylemenin yolu var. Jandarmalar her gün geliyor. Bazıları tahtaya yazılmış notları, şiirleri, matematik problemlerini kayda geçiriyor. Biri ötekine soruyor "Komutanım ya yanlış bir şey öğretiyorlarsa?" Nedir bu muamele? Biz bölücü müyüz? Bizler matematikçileriz. Kafamız başka türlü çalışıyor.

* Birinin matematik bilip bilmediği nereden anlaşılır? Var mıdır böyle bir ipucu?
-Ben örneğin, adamın matematik bilgisini verdiği adres tarifinden hemen anlarım.