kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERDOĞAN VEKİLLERLE GÖRÜŞECEK... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasından önce AK Parti milletvekilleriyle bir araya gelecek. AK Parti Genel Merkezi'nde oylamayla ilgili yapılacak toplantının ardından da Başbakan, Meclis'in birinci tur oylamasına katılacak.

Meclis'te köşk için ilk oylama bugün

Zübeyde YALÇIN ANKARA
DSP'nin de son anda aday göstermesiyle üç adayın yarışacağı 4 turluk Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu bugün yapılacak. 367 oy gerektiren oylamadan sonuç alınamaması halinde ikinci tur 24 Ağustos'ta..
Meclis Genel Kurulu, 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için, 116 gün sonra tekrar toplanacak. AK Parti'nin adayı Abdullah Gül, MHP'li Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP'nin son anda çıkardığı adayı Tayfun İçli'nin yarışacağı seçimin birinci turunda 367 oy aranacak. Üç adayın yarışacağı birinci turda adayların 367 oyu bulması zor görünüyor. Meclis Genel Kurulu bugün saat 15.00'te toplanıp Anayasa gereği toplam dört turdan oluşan Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunu yapacak. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda Genel Kurul'da 367 milletvekili olup olmadığı aranacak. Ancak MHP çok önceden Genel Kurul'a gireceğini açıkladığı için bu sayıyı bulmakla ilgili bir sorun yaşanmayacak. CHP ise, seçimi protesto edip içeri girmeyecek. Birinci turda cumhurbaşkanı seçilmek için 367 milletvekilinin bir adaya oy vermesi gerekecek. Abdullah Gül'ün, gösterdiği yoğun çabaya karşın bu sayıyı bulması ve birinci turda seçilmesi zor görünüyor.

28 AĞUSTOS'A KALACAK
AKP Parti'nin Meclis'te 341 milletvekili bulunuyor, ancak TBMM Başkanı Köksal Toptan oy kullanamadığı için bu sayı 340'a iniyor. Bağımsızlardan Seyit Eyüpoğlu ve BBP'li Muhsin Yazıcıoğlu, Gül'e açık destek verdi. Böylece Gül'ün alacağı oy 342'ye yükseldi. 20 milletvekili bulunan DTP de Gül'e destek vermeme eğilimi ağırlık kazandı. DTP bugün yapacağı grup toplantısında tavrını netleştirecek. CHP oylamaya katılmayacak, MHP de kendi adayına oy verecek. DSP de son saatlerde kendi adayını çıkardığı için kâğıt üstündeki hesaplara göre şimdilik rakam 342'de kalıyor ve birinci turda Gül cumhurbaşkanı seçilemiyor. 24 Ağustos'ta yapılacak ikinci turda da 367 arandığı için Gül'ün seçilmesi büyük olasılıkla 28 Ağustos'a kalacak. Gül, aynı gün yemin edip Köşk'e çıkacak.