kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İsmetullah İhsan

Cinayeti taraktaki kepek aydınlattı

Ali Kemal Erdem
Parası için öldürülüp, parçalanan ve cesedi "kurban eti" diye dağıtılan Afgan işadamının katillerini DNA testi sonucu elde edilen deliller mahkûm ettirdi..
Başlarken
Polisiye olaylar tarihi, bilimin ve teknolojinin gelişiminden rahatsızlık duyacak insanların daha çok suçlular olduğunu gösterecek örneklerle dolu. Çünkü teknolojik ilerleme, geçmişe dönük izlerin takibini kolaylaştırıyor. Artık bir ayakkabı izinden, küçük bir ip parçasından, tırnaktan, kısacası akla gelebilecek her şeyden suçlulara ulaşmak mümkün.
YAKIN bir geçmişe kadar delilden sanığa değil, sanıktan delile gitme usulünü kullanmakla suçlanan Türk polisi, yaklaşık 15 yıldır Batılı meslektaşlarını kıskandıracak yöntemlerle çalışıyor. Delilden sanığa gitme denilen bu ince, karmaşık yöntemin en önemli özelliği yanılma payının, çok uç örnekler hariç, sıfır olması. Peki bu ilerleme nasıl sağlandı? Türk insanı daha çok hangi nedenlerle ve yöntemlerle suç işliyor?

İşte bu gibi önemli soruların cevaplarını, bu dizide yer vereceğimiz birbirinden ilginç polisiye vakalara dayanarak bulmak mümkün. Vakaların seçimi için pek çok belge incelendi ve uzmanlarla görüşmeler yapıldı. Sonuçta bu alandaki bütün verilerin işaret ettiği tartışmasız bir gerçek var. Teknoloji sayesinde devletin her şeyi görmesi, birçok insanı tedirgin ediyor elbette, ama herhalde hiç kimse bu ilerlemeden suçlular kadar rahatsız olamaz.
Afgan asıllı İsmetullah İhsan, Suudi Arabistan'da yaşayan zengin bir halı tüccarıydı. Zeytinburnu'nda bir ev tutmuştu. 24 Aralık 2002 günü geldiği İstanbul'da birkaç gün sonra ansızın kayboldu. Evine bıraktığı ve içinde 30 bin dolar olan iki çanta da kayıptı. Üstelik kapı hiç zorlanmamıştı. İlk ipucu telefondan geldi. İhsan'ın telefonundan kaybolma vakasının ardından Afganistan, İran ve Özbekistan'daki çok sayıda numara aranmıştı. Polis, tercüman kullanarak bu numaraları aradığında karşı taraftakiler kendilerini arayan kişinin Afgan uyruklu Halil Beg olduğunu söyledi. Beg, Zeytinburnu'nda oturan Mehmet Kasım C.'yi ve Cora Çakır'ı aramıştı. Polis, adı geçen kişileri gözaltına aldı.

KURBAN ETİ NİYETİNE
Şüpheliler olay günü İhsan'la yemek yediklerini, ardından çay içmek için Halil Beg'in evine gittiklerini, ancak İhsan'ın gelen bir telefon üzerine erkenden kalkıp gittiğini, kendisini bir daha görmediklerini söylüyordu. Şüpheliler delil yetersizliğinden serbest kalsa da polisin Halil Beg'in peşini bırakmaya niyeti yoktu. Araştırmalar sonunda Beg'in ikinci bir evi daha olduğu öğrenildi. Üstelik bu evi İhsan'ın kaybolmasının ardından boşaltmıştı.

DNA KANIT OLDU
Polisin dikkatini Beg'in boşalttığı evin banyosunun yeni boyanmış olması çekti. Durumdan şüphelenen polis zemini, lavaboları ve küveti kırarak incelemede bulunmaya karar verdi. Lavabonun içinde bazı kan izleri vardı. Bu izlerden örnekler alan polis, bunları DNA incelemesi için İstanbul Polis Kriminal Laboratuarı'na gönderdi. Kan izleriyle ilgili ifade vermek üzere tekrar gözaltına alınan zanlılar, bayramın ikinci günü banyoda kurbanlık koyun kestiklerini, bir kısmını yediklerini, bir kısmını da ev sahipleri Fatma ve Hüseyin T. çiftine verdiklerini söyleyerek kendilerini savunuyordu. T. çifti de şüphelilerin kendilerine et getirdiğini doğruluyordu. Şüpheliler delil yetersizliğinden yine serbest kaldı. Polisin imdadına yetişen ise İhsan'ın evinde bulunan tarak oldu. Polis tarağın üzerinde bulunan kepeklerle, banyoda bulunan kan izlerinden alınan örnekleri Kriminal Şube'de karşılaştırınca aynı DNA özelliklerine ulaşmıştı. İhsan'ın Suudi Arabistan'dan getirilen oğlu Abdülbaki İhsan, kan örneği verince yapılan inceleme şüpheleri iyiden iyiye zanlıların üzerine çevirdi. Sonuç yüzde 99.99 aynı kan olduğunu ortaya koyuyordu. Banyoda bulunan kan izleri İhsan'a aitti. Bulunan delille İhsan'ın, kurban kesildiği gün evde olmadığını söyleyen şüphelilerin pek bir şansı kalmamıştı. Bu sefer mahkemece tutuklandılar. Şüpheliler cinayetin ardından anahtarla İhsan'ın evine girmiş ve içinde para olan iki bavulu almıştı. Ardından cesedi parçalara ayırmışlar ve Kurban Bayramı olmasını fırsat bilerek kurban eti diyerek dağıtmışlardı. Dava sonunda Cora Çakır ile Halil Beg, ağırlaştırılmış müebbet hapse çarpıldı. Mehmet Kasım C. ise delil yetersizliğinden beraat etti.